Novosti i Publikacije
13.04.2021.
Ekonomska izdanja

Nema kraja stalnim napetostima između Kine i Australije

Nema kraja stalnim napetostima između Kine i Australije

Kinesko-australski bilateralni odnosi naglo su se pogoršali tijekom 2020. godine, pri čemu je Kina nametnula formalna i neformalna trgovinska ograničenja za niz australskih izvoza, uključujući ugljen, ječam, govedinu, vino, pamuk. Međutim, unatoč kineskoj trgovinskoj akciji, australsko je gospodarstvo nastavilo solidan oporavak od pandemije, zabilježivši dva uzastopna tromjesečna rasta BDP-a u drugoj polovici 2020. godine kako se uvjeti poslovanja kreću prema normalnosti nakon ublažavanja mjera suzbijanja.

 

Očekujemo da će se australijski BDP vratiti na razinu 2019. već ove godine. Kineska trgovinska ograničenja do sada imaju prigušeni utjecaj na šire australsko gospodarstvo zbog dva glavna čimbenika:

  • prvo, sposobnost nekih pogođenih sektora da pronađu alternativna tržišta, poput Saudijske Arabije for barley, and Southeast Asian countries for cotton, 
  • i drugo, Kina kao glavni izvozni proizvod, poput željezne rude i prirodnog plina, nije ciljala.

Ali sve je veća zabrinutost da će eskalacija bilateralnih napetosti dovesti do toga da Kina ojača svoj stav prema Australiji i da će možda početi ciljati australski izvoz usluga, posebno u turizmu i obrazovanju koji bi mogli ugroziti 2% australskog BDP-a. S obzirom da obje strane tumače spor kroz prizmu nacionalnog suvereniteta, teško da će se situacija uskoro popraviti. Azijske će zemlje pozorno pratiti budući razvoj kinesko-australskih napetosti u svrhu usmjeravanja u pogledu opsega ekonomske štete koja bi potencijalno mogla pretrpjeti ako se nađu u sličnoj situaciji.
 
Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Nema kraja stalnim napetostima između Kine i Australije (2,74 MB)
Vrh
  • Croatian
  • English