Novosti i Publikacije
06.02.2023.
Ekonomska izdanja

Od pretjeranog pesimizma do pretjeranog optimizma - Coface Barometar 4. kv 2022.

Od pretjeranog pesimizma do pretjeranog optimizma - Coface Barometar 4. kv 2022.

2023. godina počinje s dobrim makroekonomskim vijestima. Zahvaljujući ugodnoj jeseni i blagoj zimi koje su s klimatske točke gledišta bile nenormalne - što je najmanje dobra vijest - Europa je izbjegla recesiju koja se dugo vremena činila neizbježnom. Povećanje učinkovitosti u svim sektorima i usporavanje aktivnosti učinili su ostalo, omogućivši nagli pad cijena energije i time dovevši do dobrodošlog usporavanja inflacije. Izgledi snažnog oporavka Kine u drugoj polovici godine, iako vrlo neizvjesni, također bude nadu da će se globalno gospodarstvo izvući iz trenutnog pada. To je bilo dovoljno da financijska tržišta podivljaju, posebno u Europi: dionice, obveznice, krediti itd., a sve je to sada u očima investitora, koji su s pravom umireni činjenicom da je najgori mogući scenarij za sada, u zaljevu.
 
Uglavnom, slažemo se s tim, ali ne trebamo sebi dopustiti preveiko zadovoljstvo. Izazovi s kojima se globalno gospodarstvo suočilo prošle godine i dalje ostaju prisutni, a višestruka kriza koju proživljavamo neće nestati: geopolitička fragmentacija, energetska kriza, klimatske promjene, rizici od epidemije... Svijet prolazi kroz ubrzanu transformaciju, što stvara rizike da mogu uništiti čak i tako dobro pripremljene scenarije.
 
Kratkoročno gledano, glavni rizik leži u kontinuitetu tijekom vremena dvaju glavnih čimbenika koji stoje iza trenutnog porasta optimizma. S obzirom na utjecaj Kine na tržišta roba (nafte i ukapljenog prirodnog plina), pomirenje kineskog gospodarskog oporavka s popratnim, široko rasprostranjenim i još uvijek besprijekornim padom inflacije čini se relativno iluzornim. To je tim više istinito s obzirom na to da se temeljna inflacija tek neznatno usporava ili, u mnogim zemljama, još uvijek raste. Očekivana pauza na prijelazu ljeta u procesu monetarnog stezanja koji su odredile glavne središnje banke mogla bi stoga biti samo prolazna, kao i prevladavajući osjećaj olakšanja.
 
U tom smo kontekstu napravili nekoliko promjena u našoj zemlji (5 promjena) i sektorskim procjenama rizika (16 promjena). U neto smislu, međutim, i dalje postoji trend smanjenja rejtinga.
 
Koji? Otkrijte to preuzimanjem naše publikacije.
 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Od pretjeranog pesimizma do pretjeranog optimizma - Coface Barometar 4... (6,32 MB)
Vrh
  • Croatian
  • English