Novosti i Publikacije
19.06.2019.
Ekonomska izdanja

Prirodni plin: između bljeska i sumraka

Prirodni plin: između bljeska i sumraka

Tržište prirodnog plina doživljava procvat i predviđa mu se porast u srednjoročnom razdoblju, ali brojni faktori ukazuju na manje blistavu budućnost.

Donedavno se prirodni plin proglašavao "najčišćim" od fosilnih goriva, s izglednim porastom potražnje i proizvodnje.

Međutim, tržište se naglo razvija, a obnovljivi izvori energije sve više postaju popularne i ekonomski održive alternative fosilnim gorivima.

 

Prirodni plin: - sjajan zamah...

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, prirodni plin od svih fosilnih goriva doživljava najveći porast potrošnje od 2006. godine. Potražnja za prirodnim plinom nastavit će rasti, uglavnom zbog povećane potražnje u Aziji, a posebno u Kini, čija politika „Plavog neba“ nameće stroge ciljeve u pogledu kvalitete zrake i obavezu prelaska s ugljena na plin.

Plin je prepoznat kao praktično sredstvo za proizvodnju energije jer ga ima u velikim količinama, svestran je i manje zagađuje okoliš od drugih fosilnih goriva. U usporedbi s ugljenom, prirodni plin emitira 40% manje ugljičnog dioksida (CO2), čestica (PM2.5), sumpornog dioksida (SO2) i dušikovih oksida (NOx). Prirodni plin se najčešće koristi kao dopunski izvor uz obnovljive izvore energije, kao što su solarni paneli i vjetroelektrane koje zbog čestih prekida rada trebaju brza i pouzdana zamjenska rješenja.

Prirodni plin se koristi i u industrijskim procesima, osobito kao sirovina za petrokemikalije zbog svog udjela etana. Prirodni plin i srodne tekućine čine oko 29% svih fosilnih goriva koja se koriste u kemijskoj industriji.

 

... ali maglovita budućnost

Premda prirodni plin pri sagorijevanju emitira manje štetnih tvari nego nafta ili ugljen, on nikako nije čist izvor energije i neće smanjiti rizik od globalnog zatopljenja. Osim toga, ekstrakcija plina iz škriljca jako zagađuje okoliš, zahtijeva velike količine vode i ubrizgavanje kemikalija u tlo radi razbijanja stijene. Ova tehnologija, nazvana frakiranje (fracking), također zagađuje vodoopskrbu, ugrožavajući pristup sigurnoj pitkoj vodi u ruralnim zajednicama.

Osim toga, obnovljivi izvori energije postaju cjenovno povoljniji od prirodnog plina. Prema najnovijoj analizi troškova energije (LCOE) međunarodne financijske tvrtke Lazard, nesubvencionirana energija vjetra već je konkurentna najpovoljnijoj metodi proizvodnje električne energije iz prirodnog plina. Ne treba zaboraviti ni da su cijene prirodnog plina vrlo nestabilne, što povećava neizvjesnost u procesu donošenja odluka.

Konačno, korištenje plina kao dodatka proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora vjerojatno je u završnoj fazi, s obzirom na tehnološki napredak postignut u skladištenju električne energije. Prema navodima tvrtke za projektiranje i energiju Wood McKenzie, kapacitet skladištenja električne energije u GW/h je 2018. više nego udvostručen, što predstavlja porast za 140%. Proizvođač automobila Tesla već testira sustav za baterijske spremnike energije u Australiji povezan s vjetroparkom Hornsdale. Iako je ta tehnologija još uvijek u povojima, mnogi igrači i vlade žele razviti svoje vlastite šampione za spremnike energije, kao što je švedski Northvolt, kojem je cilj postati najveći europski proizvođač baterija.

Budućnost prirodnog plina je još uvijek svijetla, ali dugoročno itekako ugrožena, što otvara prostor za oblike energije koji mogu bolje doprinijeti spašavanju planeta.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Prirodni plin: između bljeska i sumraka (1,03 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English