Novosti i Publikacije
07.06.2023.
Ekonomska izdanja

Raspršene su iluzije i velika očekivanja u našem najnovijem Barometru rizika po zemljama i sektorima

Raspršene su iluzije i velika očekivanja u našem najnovijem Barometru rizika po zemljama i sektorima

2023. godina započela je s velikim entuzijazmom, ali po svemu sudeći neće biti godina kakvu je većina očekivala. Prva polovica godine učvrstila je neka od naših uvjerenja:

  • ne, inflacija se u razvijenim zemljama neće spontano i bezbolno vratiti na ciljnu vrijednost (2%);
  • ne, potezi velikih središnjih banaka na kraju godine neće se puno razlikovati od njihovih sadašnjih poteza;
  • i ne, jednostavno ukidanje zdravstvenih ograničenja neće dopustiti Kini da igra ulogu saveznika globalnog gospodarstva.

 

Njemačka je konačno zabilježila opipljivu recesiju na prijelazu godine - u kojoj se zemlja još uvijek čini zaglibljenom - i turbulencije uočene od početka ožujka u financijskom sektoru - za sada ograničene na američke regionalne banke mogle bi se dodati na popis izgubljenih iluzija. Ovi primjeri nas podsjećaju na dvije bitne stvari koje je tržište izgubilo iz vida: pristup obilnoj, jeftinoj energiji ostaje apsolutno središnji za funkcioniranje globalnog ekonomskog sustava, a monetarna politika ima daleko veći (izravni) utjecaj na imovinu vrednovanja i financijske stabilnosti nego na potrošačke cijene.
 
Makroekonomski i financijski izgledi do kraja 2024. i dalje su usko povezani s kretanjima inflacije i monetarnim odgovorom glavnih središnjih banaka. Iako će temeljna inflacija padati vrlo postupno i neznatno sve dok su tržišta rada pod pritiskom, čini se da se smanjuje rizik od oporavka ukupne inflacije u drugoj polovici godine, a s njime i rizik od daljnjeg, svakako pretjeranog , pooštravanje od strane monetarnih vlasti. Opseg i priroda oporavka Kine - koji je mnogo manje snažan od očekivanog i vođen uglavnom uslugama - zajedno s rekordnim razinama zaliha prirodnog plina u Europi i tržištem nafte koje je još uvijek dovoljno opskrbljeno, sugeriraju da će druga polovica 2023. i zima 2024. bit će daleko manje komplicirana na energetskom planu. To budi nadu u značajan oporavak aktivnosti u Europi (uglavnom u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu) 2024., što bi nadoknadilo naglo usporavanje koje se očekuje u SAD-u, što bi rezultiralo gotovo stabilnim globalnim rastom u prosjeku tijekom cijele godine (+2,3%, nakon +2,2% u 2023.). Nešto pesimističnije od konsenzusa, naše prognoze su ipak podložne nizu negativnih rizika, među kojima su prije svega opskrba energijom i kreditima, čiji će poremećaji vjerojatno osujetiti i najoptimističnija očekivanja.
 
U tom smo kontekstu izmijenili 15 procjena zemalja (13 poboljšanja i 2 smanjenja) i 26 sektorskih procjena (13 poboljšanja i 13 sniženja), ističući značajan napredak u izgledima, u okruženju koje je unatoč tome i dalje vrlo zahtjevno i neizvjesno.
 
 
Pročitajte naš Barometar s našim prognozama!
 
Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Preuzmite ovo izdanje : Raspršene su iluzije i velika očekivanja u našem najnovijem Baromet... (3,72 MB)
Vrh
  • Croatian
  • English