Novosti i Publikacije
12.10.2022.
Ekonomska izdanja

Smrzavanje globalne ekonomije - Barometar za 3.kvartal 2022.

Smrzavanje globalne ekonomije - Barometar za 3.kvartal 2022.

Kako jesen zalazi diljem sjeverne hemisfere, nebo se zamračuje nad globalnom ekonomijom. Osim posljedica rata u Ukrajini, koje smo istaknuli u našem zadnjem barometru, globalno monetarno stezanje i višestruka ograničenja kineskog rasta daju, u najmanju ruku, sumorne izglede.
 
Kratkoročno gledano, čini se da gospodarstva ulaze u stanje "stagflacije", što predstavlja spor ekonomski rast i visoku inflaciju. U međuvremenu, moguća globalna recesija postaje sve očitija. Korekcija naših prognoza rasta BDP-a za ovo tromjesečje odražava to.
 
Naše promjene u procjeni također su u skladu s ovom logikom i brojnim sniženjima u prošlom kvartalu. Coface je smanjio rejting za osam zemalja (Italija, Danska, Švicarska, Cipar, Luksemburg, Malta, Egipat and Čile),nakon što je za 19 zemalja to napravio  u drugom kvartalu. 49 sniženja ocjene rizika sektora naglašava jasno pogoršanje stanja u sektorima osjetljivim na gospodarski ciklus (građevinarstvo, metali i drvo).
 
Više nego igdje drugdje, nad Europom su se nadvili tamni oblaci. Nakon potpunog zatvaranja plinovoda Sjeverni tok početkom rujna, energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu se zaoštrava. Stari kontinent se, dakle, sprema za "nametnutu" suzdržanost, jer je Europska unija konačno usuglasila plan smanjenja potrošnje plina, dok su neke industrije najavile smanjenje proizvodnje kako bi se nosile s ogromnim troškovima energije. Dok se regija priprema zaogrnuti zimskom odjećom, čini se neizbježnim da će morati ograničiti potrošnju energije, posebice prirodnog plina i električne energije. Njemačka, vodeća industrijska sila kontinenta, bit će na čelu ove krize (pogledajte naše Istraživanje o plaćanjima poduzeća u Njemačkoj 2022. godine za više informacija za više informacija).
 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Smrzavanje globalne ekonomije - Barometar za 3.kvartal 2022. (6,85 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English