Novosti i Publikacije
18.12.2023.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Poljska u 2023.: nešto kraća kašnjenja plaćanja, ali ne za sve sektore

Poljska u 2023.: nešto kraća kašnjenja plaćanja, ali ne za sve sektore

Unatoč mnogim ekonomskim izazovima i sve manjoj otpornosti na različite utjecaje, opća slika likvidnosti plaćanja u Poljskoj ostaje povoljna. Poljska poduzeća odobravala su prosječne rokove plaćanja od 42 dana i prosječna kašnjenja u plaćanjima od 49 dana.
 
 
 
 
 
 

Uvjeti plaćanja1: Manje izdašna kreditna razdoblja

Kratki rokovi plaćanja dominiraju poljskim poslovnim okruženjem jer 45% poduzeća u istraživanju nameće prosječne rokove plaćanja do 30 dana. Prosječni rokovi plaćanja smanjili su se za 4 dana, sa 46 u 2022. godini na 42 u 2023. godini.
 
Sektori koji su odobravali dulje prosječne rokove plaćanja uključuju automobilsku industriju (21% s rokovima plaćanja dužim od 90 dana), energetiku (17%), kemikalije i metale (svaki 14%). Većina poduzeća u Poljskoj očekuje da se uvjeti plaćanja neće promijeniti u sljedećih šest mjeseci.

 

45b8b41ddc8e-graph-ENG_reference

Odgode plaćanja2 razlikuju se među sektorima

Čini se da je kašnjenje plaćanja standardna praksa u poslovanju poduzeća u Poljskoj. 49,3% poduzeća iz istraživanja izjavilo je da su u proteklih 6 mjeseci iskusili kašnjenja plaćanja od strane svojih partnera.
 
Prosječna kašnjenja plaćanja pala su na 49 dana, što je blizu razine zabilježene u 2020. (48 dana). Najduža kašnjenja plaćanja imali su sektori papir-drvo i metalni (71 dan odnosno 69 dana), a najkraće farmaceutski (33 dana).
 

Očekivanja: Oporavak gospodarstva donosi bolje izglede

Očekuje se da će poljsko gospodarstvo zabilježiti slab rast BDP-a od 0,6% u 2023. zbog pogoršanja doživljenog posebno u prvoj polovici godine, ali situacija se već počela popravljati u posljednim mjesecima 2023. Unatoč tom poboljšanju, tvrtke su i dalje izvijestile o raznim ključni izazovi s kojima su se susreli, uključujući ograničenu potražnju (za njih 44%) i fiskalno opterećenje (41%), dok visoki troškovi i dalje smanjuju njihovu dobit.
 
Oporavak bi se trebao ostvariti 2024. godine, s rastom BDP-a od 2,8%. Kao rezultat toga, 31% poduzeća očekuje da će se poslovne aktivnosti u 2024. poboljšati (u usporedbi s 26% godinu dana ranije).
 
"Unatoč sporom rastu poljskog gospodarstva u 2023., likvidnost plaćanja poduzeća nije pretrpjela zahvaljujući učincima mjera potpore i prilikama za povećanje prometa i dobiti poduzeća. Iako se gospodarski izgledi i unutarnja potražnja poboljšavaju, svako daljnje pogoršanje vanjskog okruženja moglo bi imati negativne učinke na poljske tvrtke."

Grzegorz Sielewicz, ekonomist

1 Rok plaćanja: vremenski okvir između trenutka kada kupac kupi proizvod ili uslugu i trenutka kada plaćanje dospijeva.
2 Odgoda plaćanja: razdoblje između datuma dospijeća plaćanja i datuma kada je plaćanje izvršeno.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Poljska u 2023.: nešto kraća kašnjenja plaćanja, ali ne za sve sek... (143,46 kB)
Vrh
  • Croatian
  • English