Novosti i Publikacije
12.04.2021.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Sjedinjene Američke Države: Poticajni plan utire put za rekordni trgovinski deficit

SAD: Poticajni plan utire put za rekordni trgovinski deficit

Kao najveći svjetski uvoznik i drugi najveći izvoznik proizvedene robe, Sjedinjene Države imaju trgovinski deficit još od ranih 1970-ih. Porast trgovinskih napetosti - posebno s Kinom - i pandemija COVID-19, koja je poremetila trgovinske tokove, utjecali su na trgovinsku bilancu u posljednjih godinu dana. Trgovinski deficit dosegao je rekordnu razinu od preko 900 milijardi USD u 2020. godini.

U svojoj najnovijoj ekonomskoj analizi Coface predviđa da će se nakon smanjenja od 3,5% u 2020. godini američki BDP ove godine oporaviti za 5,7%, što će omogućiti američkom gospodarstvu povratak na razinu prije krize već sredinom 2021. godine, prije nekih najnaprednijih gospodarstava. Kako predsjednik Joe Biden doseže polovicu svojih prvih 100 dana mandata, ovaj snažan oporavak američkog gospodarstva djelomično je potaknut neviđenim fiskalnim odgovorom na krizu. Paket potpore usvojen u ožujku 2021. iznosi 1,9 bilijuna USD, a ukupni će fiskalni odgovor na krizu dovesti do iznosa ekvivalentnog 27% američkog BDP-a, više nego bilo koje drugo razvijeno gospodarstvo. Koristeći analizu temeljenu na povijesnim procjenama potencijalne trgovinske bilance, Coface procjenjuje da bi deficit mogao narasti za 56 milijardi dolara kao rezultat poticajnog plana.

 

Utvrđeni deficit upotpunjen američkom potrošnjom

Povijesno se američki deficit objašnjava značajnim uvozom kako bi se zadovoljila američka potrošnja. Od 2015. glavna je promjena pad obujma industrijskih proizvoda i materijala u trgovinskom deficitu. Prema Upravi za energetske informacije, zemlja je postala neto izvoznica prirodnog plina u 2017. godini, a sirove nafte i naftnih derivata krajem 2019. godine.

Iako su kapitalne robe najvažniji izvozni sektor (34% od ukupnog broja između 2010. i 2020.), one su rasle manje od uvoza, ponajviše zbog Boeingovih nevolja u posljednje dvije godine, a zatim i pandemije COVID-19.

 

SAD - Kina: trgovački rat s mješovitim rezultatima

Predsjedništvo Donalda Trumpa naglasilo je značajnu težinu Kine u američkom trgovinskom deficitu. Između 2010. i 2020. godine Kina je činila oko 44% bilance. Međutim, iako je to palo s rekordnih 480 milijardi USD u 2018. godini, Trump nije uspio postići svoj cilj kampanje za 2016. godinu da značajno smanji ukupni deficit, koji je završio veći nego kad je preuzeo dužnost. Iako su carine utjecale na bilateralni deficit s Kinom, koji je 2019. pao za 18%, gotovo tri četvrtine ovog pada nadoknađeno je trgovinskom bilancom s ostatkom svijeta. Slična je situacija i u 2020. Trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država, koji je zabilježio porast trgovinskih zapreka, imao je mješovite rezultate.

15. siječnja 2020. Trump i kineski potpredsjednik Liu He potpisali su trgovisnki sporazum "Phase One", čiji je utjecaj teško procijeniti, s obzirom na pandemiju COVID-19. Do kraja 2020. Kina nije ostvarila svoj cilj kupnje gotovo 64 milijarde USD poljoprivrednih, energetskih i industrijskih proizvoda više nego u 2017. godini. Od ukupno 159 milijardi USD u obećanim kupnjama robe, Kina je do kraja godine ispunila tek 59% ovog cilja.

 

"Američki plan spašavanja": jaka ograničenja, ali nikada veći trgovački deficit

Nakon šoka zbog pandemijske krize COVID-19, uskoro će se dogoditi još jedan veliki pomak u makroekonomskoj ravnoteži s masovnim poticajnim paketom, nazvanim "Američki zakon o spašavanju". Usvojen u ožujku, uključuje potrošnju od gotovo 1,9 bilijuna USD (9% BDP-a) tijekom sljedećih 10 godina, od čega će više od trećine izravno biti ubrizgano u američko gospodarstvo 2021. godine, uz odobrenih gotovo 4 bilijuna USD do Kongresa 2020. godine.

S obzirom na brzu primjenu cjepiva COVID-19 od strane Sjedinjenih Država (više od četvrtine stanovništva primilo je barem jednu dozu do kraja ožujka), Coface očekuje snažan rast privatne potrošnje, što će potaknuti rast na 5,7% 2021., nakon smanjenja od 3,5% prošle godine. Prema Coface procjenama, SAD će biti jedna od prvih koja će se vratiti na razinu prije krize do sredine 2021. godine.

Očekivani "procvat" američke potrošnje potaknut će potražnju za uvozom, postavljajući temelje rekordnom trgovinskom deficitu. Prema Coface procjenama, paket poticaja mogao bi dovesti do dodatnih 56 milijardi USD deficita. Kao rezultat, bilateralni bi se deficit s Meksikom, ali i s Njemačkom, Južnom Korejom, Brazilom i Indijom mogao proširiti.

Najveći učinak osmogodišnjeg plana ulaganja u infrastrukturu od 2 bilijuna USD koji je prošlog tjedna objavila Bijela kuća ostvarit će se tek nakon 2021. Ipak, budući da će se povećanje poreza kojim se financira raspodijeliti na 15 godina, proširit će deficit saveznog proračuna u narednim godinama, dodatno povećavajući trgovinski deficit.

 

Iz "Amerika prva" u "Amerika se vraća"

Kad je Joe Biden naslijedio Donalda Trumpa 20. siječnja 2021., Trumpova politika "America First", koju karakteriziraju rastuće trgovinske napetosti i carinske barijere, posebno s Kinom, završila je. Bidenova kampanja i rane akcije nagovijestile su da će trgovinska politika biti dio njegove šire vanjske politike, sažete sloganom "Amerika se vraća". Program trgovinske politike, objavljen početkom ožujka, ukazuje da su obnavljanje američkog vodstva u svijetu i popravljanje partnerstava i saveza glavni prioriteti njegove administracije.

S druge strane, rani pokazatelji prikazuju pouzdan stav prema Kini. To se odražava u administrativnom trgovinskom programu, što prioritet ima u rješavanju "nasilnih i nelojalnih" trgovinskih praksi. Do sada, administracija Bidena nije najavila smanjenje carina, ostavljajući mogućnost njihove upotrebe kao pregovaračke poluge u budućim bilateralnim raspravama.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----

1 Nakon dva pada u listopadu 2018. i ožujku 2019. u kojima je sudjelovao Boeing 737 Max, tijela za ovjeravanje zaustavila su let iz zrakoplova u ožujku 2019. Nakon preinake zrakoplova, Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA), američka agencija koja regulira civilno zrakoplovstvo, odobrio je njegov povratak u upotrebu u studenom 2020. godine.

2 Izvor: Chad P. Bown. 2021. Tragač za Phase One SAD-a i Kine: kineske uvozne kupnje. Peterson institut za međunarodnu ekonomiju.
 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Sjedinjene Američke Države: Poticajni plan utire put za rekordni trg... (619,09 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English