Novosti i Publikacije
10.07.2019.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Anketa o plaćanjima u Aziji 2019: Pogoršanje trendova plaćanja zbog trgovinskog rata

Anketa o plaćanjima u Aziji 2019: Pogoršanje trendova plaćanja zbog trgovinskog rata

Cofaceova anketa o plaćanjima u Aziji 2019. godine obuhvatila je više od 3.000 tvrtki u devet država (Australija, Kina, Hong Kong, Indija, Japan, Malezija, Singapur, Tajland i Tajvan). 63% anketiranih poduzeća navodi da su im 2018. plaćanja kasnila. Kašnjenje s plaćanjem se 2018. produljilo na prosječno 88 dana sa 84 dana prethodne godine. Plaćanja su najviše kasnila u Kini, Maleziji i Singapuru; te u sektorima energetike, građevinarstva i informacijsko-komunikacijske tehnologije.

 

Duži rokovi plaćanja i više kašnjenja

Trgovinski ratovi, usporavanje rasta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Europi, Brexit i volatilni globalni tokovi kapitala - poduzeća u Aziji morala su se prošle godine suočiti s nizom političkih, ekonomskih i financijskih problema. Radi boljeg razumijevanja utjecaja takvih događaja na poduzeća, Coface provodi godišnje ankete o plaćanjima diljem svijeta. Anketa o plaćanju u Aziji za 2019. godinu obuhvaća devet država azijsko-pacifičke regije. Za istraživanje su prikupljeni podaci od 3.000 i više poduzeća u četvrtom kvartalu 2018. godine.

Podaci iz ankete pokazuju da su tvrtke u Aziji prošle godine bile pod pritiskom da produže rokove plaćanja. Prosječni rokovi plaćanja produžili su se na 69 dana u 2018. godini sa 64 dana u 2017. To je u skladu s trendovima koji se u Aziji bilježe od 2015. godine. U skladu s produženim rokovima plaćanja, 63% ispitanih poduzeća izjavilo je da je 2018. doživjelo kašnjenja s plaćanjem. Prosječno kašnjenje s plaćanjem također se produžilo na 88 dana u 2018. sa 84 dana u 2017. godini. Najduže se kasnilo s plaćanjem u Kini, Maleziji i Singapuru, a najkraće kašnjenje zabilježeno je u Hong Kongu i Japanu.

Podaci iz ankete također odražavaju promjene u različitim industrijama. Prosječna kašnjenja s plaćanjem bila su najduža u sektorima energetike, građevinarstva i informacijsko-komunikacijske tehnologije, gdje više od 20% tvrtki nude rokove plaćanja od 120 dana ili duže. Duža kašnjenja s plaćanjem u 2018. godini mogu se u velikoj mjeri pripisati financijskim poteškoćama klijenata. Te su poteškoće posljedica žestoke konkurencije koja utječe na marže, kao i nedostatka financijskih sredstava uslijed strožih monetarnih politika u 2018. godini.

 

Rizici novčanog toka u građevinarstvu, energetici i transportu

Obzirom na rizike novčanog toka, Cofaceova anketa uzima u obzir postotak izuzetno dugotrajnih kašnjenja s plaćanjem (preko 180 dana). Prema rezultatima Cofaceove ankete, 80% potraživanja s izuzetno dugotrajnjim kašnjenjem u plaćanju (ultra-long payment delay, ULPD) nikad ne bude plaćeno. Ako takva potraživanja čine više od 2% godišnjeg prometa, to može ugroziti novčani tok poduzeća. Postotak poduzeća u kojima ULPD premašuju 2% godišnjeg prometa porastao je s 26% u 2016. na 33% u 2017., a zatim na 38% u 2018. godini. Nadalje, rezultati ankete ukazuju na nagli porast broja tvtki koje navode da im ULDP premašuju 10% godišnjeg prometa. Najveći porast broja poduzeća koja navode ULPD iznad 2% godišnjeg prometa zabilježen je u Kini, Australiji i Maleziji; odnosno u sektorima energetike, građevinarstva i informacijsko-komunikacijske tehnologije u regiji.

 

Lošije ekonomske prognoze za 2019. znače otežano plaćanje

Ekonomska očekivanja znatno su se pogoršala u velikom broju slučajeva prošle godine, pokazuje anketa. Preko 50% tvrtki u Hong Kongu, Kini, Japanu, Singapuru i Tajvanu izjavilo je da ne očekuju poboljšanje rasta 2019. godine. Ova gospodarstva su pod izravnim ili neizravnim utjecajem trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Unatoč slabijem raspoloženju, 53% tvrtki izjavilo je da ne koristi alate za upravljanje potraživanjima u svrhu ublažavanja rizika. Iznenađuje to što na tržištima gdje većina stručnjaka za rizike ne predviđa poboljšanje ekonomske situacije istovremeno veliki postotak poduzeća izjavljuje da ne koriste alate za upravljanje potraživanjima.

"2019. godina će se pokazati vrlo zahtjevnom za poduzeća u azijsko-pacifičkoj regiji, budući da bi slabija dinamika rasta zajedno s povećanim rizicima novčanog toka mogla uzrokovati veće razmjere neplaćanja", izjavio je je Carlos Casanova, Cofaceov ekonomist za azijsko-pacifičku regiju.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Anketa o plaćanjima u Aziji 2019: Pogoršanje trendova plaćanja zbog... (125,11 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English