Novosti i Publikacije
08.06.2020.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Coface Barometar: Od masivnog šoka do različute obnove

Coface Barometar: Od masivnog šoka do različute obnove

Nekoliko tjedana nakon prvih ublažavanja mjera, čini se da se gospodarska aktivnost povećava u većini europskih zemalja. Međutim, otprilike dva mjeseca nakon Kine, ovaj postupni i djelomični oporavak neće izbrisati učinke obuzdavanja na globalni rast.
 
U tom kontekstu Coface predviđa da će recesija 2020. (pad svjetskog BDP-a od 4,4%) biti jača nego 2009. Unatoč oporavku koji se očekuje u 2021. (+ 5,1%) - pod pretpostavkom da ne postoji drugi val pandemije koronavirusa - BDP bi u Sjedinjenim Državama, Eurozoni, Japanu i Velikoj Britaniji ostao 2 do 5 bodova niži u odnosu na razinu iz 2019. godinu.
 
Manjak brze nadoknade uglavnom je posljedica dvaju pitanja: trajna nesigurnost u vezi s razvojem pandemije koja vodi očekivanom porastu štednje domaćinstava iz predostrožnosti i otkazivanje poslovnih ulaganja i nenadoknadive prirode proizvodnih gubitaka u nekim sektorima (posebno uslužne djelatnosti i sirovine koje se koriste kao gorivo). Mjere koje su poduzele središnje banke pomogle su u stabilizaciji financijskih tržišta od travnja, posebno onih zemalja (posebno u zapadnoj Europi) koje su do sada pridonijele održavanju proizvodnih kapaciteta nekih kompanija, uglavnom povećanjem duga. Unatoč tome, oni odgađaju prilagodbe u problemima zaposlenosti i korporativnog novčanog toka.

 

Korporativna nesolventnost trebala bi se povećati za trećinu sada i u 2021., u odnosu na 2019. godinu

Unatoč mjerama javne potpore, porast poslovnih neuspjeha koji je već naglašen u prethodnom barometru Coface (Q1 2020) vjerojatno će utjecati na sva glavna zrela gospodarstva: Sjedinjene Države (+ 43%), Ujedinjeno Kraljevstvo (+ 37%), Japan ( + 24%), Francuske (+ 21%) i Njemačke (+ 12%). Međutim, na mnoga gospodarstva u nastajanju (+ 44% u Brazilu, + 50% u Turskoj) također će utjecati ekonomske posljedice mjera zaključavanja, kao i pad prihoda od turizma, novčane doznake radnika i prihoda vezanih za eksploataciju roba, kojima su cijene pale.

 

Dodatak prijevodzu, daljnje slabljenje sektora zbog uzroka pandemije koji su već bili osjetljivi prošle godine: automobilska industrija, metalurgija, trgovina i tekstilna industrija

Ovaj nagli porast nesolventnosti odražava povećanje kratkoročnog kreditnog rizika poduzeća (6 do 12 mjeseci). Taj porast rizika zemlje, kako je procijenio Coface (koristeći makroekonomske, financijske i mikroekonomske podatke), odražava se 71 smanjenje procjene rizika zemlje, tj. nešto više od 40% gospodarstava pokrivenih u cijelom svijetu. U pogledu procjene sektorskog rizika, oko 40% od 13 poslovnih sektora u 28 zemalja koje je Coface procijenio (što predstavlja 88% globalnog BDP-a) degradirano je. Ne iznenađuje da je promet trenutno najviše pogođen sektor, a slijede ga automobilska industrija i trgovina na malo, koje su u prošloj godini već bile u slaboj poziciji. Na drugom kraju spektra, najotporniji su farmaceutski proizvodi, u manjoj mjeri agrohrana i ICT

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Coface Barometar: Od masivnog šoka do različute obnove (389,38 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English