Novosti i Publikacije
23.06.2020.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Jesu li poslovne bilance u Španjolskoj i Italiji spremne za COVID-19 šok?

Jesu li poslovne bilance u Španjolskoj i Italiji spremne za COVID-19 šok?

Iako se drugi kvartal 2020. godine čini kao najizazovnije razdoblje u godini, sada postoje dobri razlozi za misliti da će put ka oporavku biti dug i naporan. Unatoč neposrednim odgodama poreza, garancijama likvidnosti, vjerojatno će se mnoge tvrtke naći u teškoćama.

Prema Coface prognozama, Španjolska i Italija bit će među gospodarstvima koja je najteže pogodio COVID-19, ugovorom za 12,8%, odnosno 13,6% u 2020. godini. Očekuje se da će se korporativne nesolventnosti povećati za 22% u Španjolskoj i 37% u Italiji do 2021., u odnosu na razinu iz 2019. godine. Za 2021., Coface predviđa da će se BDP Španjolske i Italije oporaviti za 10,2% i 8,9%, a ekonomije će ostaviti 3,9% i 5,9% ispod razine 2019. godine.

 

Veća rasprostranjenost ranjenih poduzeća u Italiji sa spektrom zombi poduzeća

Kako bi procijenio potencijalni utjecaj tog smanjenja BDP-a na bilance poduzeća, Coface je izveo simulacije razvoja korporativne solventnosti, koristeći podatke španjolskih i talijanskih središnjih banaka koje vode razlike između sektora i veličina poduzeća.
 
Iako su kamatne stope izuzetno niske, prezaduženost poduzeća povezana je s deprimiranim privatnim ulaganjima. Kao rezultat toga, COVID-19 kriza mogla bi vršiti trajan silazni pritisak na potencijal rasta zemlje, ubrzavajući "japanizaciju" eurozone.
 
Imajući to u vidu, bilancu španjolskih i talijanskih tvrtki trebalo bi pomnije analizirati. Ispitivanje raspodjele duga i likvidnosti u korporativnom sektoru u Južnoj Europi trebalo bi pomoći u prepoznavanju džepova ranjivosti.
 
Trenutna financijska situacija poduzeća u Španjolskoj i Italiji zdravija je nego uoči globalne financijske krize 2009. godine. Od tada, španjolska pduzeća uspjele su značajno smanjiti svoj dug za 20 postotnih bodova, dosegnuvši 37% svoje imovine u trećem tromjesečju 2019. Talijanska poduzeća također su poboljšale svoju financijsku situaciju od vrhunca od 59% u Q4 2011., iako do manjeg stupnja. Koeficijent duga od 50%, poduzeća u Italiji sada su najzaduženija među glavnim europskim gospodarstvima.
 
Rastuća neusklađenost između financiranja i ulaganja može ukazivati na visoku prevalenciju "zombi" firmi u Italiji - poduzeća namočenih u dug koji neće moći sijati sjeme budućeg rasta.
 

Rizični sektori: Automobilski, građevinarstvo i trgovina

Coface očekuje da se ranjivost poduzeća razlikuje ovisno o njihovim sektorima i veličini, ne samo s obzirom na intenzitet šokova, već i s obzirom na krutost njihovih bilanci prije koronavirusa.
 
Glavni proizvođači automobila mogli bi biti u poteškoćama zbog navike održavanja male likvidnosti: na kraju 2018. gotovinske rezerve u postotku od prodaje bile su samo 2,7% u Italiji i 0,5% u Španjolskoj.
 
Što se tiče maloprodajnog i građevinskog sektora, s visokim utjecajem i niskim projiciranim stopama pokrića kamata, oni izgledaju posebno ranjivo, kao i mali talijanski proizvođači tekstila.
 
Coface primjećuje veću prevalenciju potencijalno ranjivih poduzeća u Italiji. To se u većini slučajeva može objasniti manjim početnim novčanim tokom, manjom profitabilnošću i nešto sporijim prilagođavanjem troškova. U tom bi kontekstu mnoga poduzeća preživjele samo uz cijenu znatno viših razina duga.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Jesu li poslovne bilance u Španjolskoj i Italiji spremne za COVID-19 ... (111,48 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English