Novosti i Publikacije
13.04.2021.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Coface izvješće o trgovinskim odnosima Kine i Australije

Coface izvješće o trgovinskim odnosima Kine i Australije

Kinesko-australski bilateralni odnosi naglo su se pogoršali tijekom 2020. godine, pri čemu je Kina nametnula formalna i neformalna trgovinska ograničenja na određenu količinu australskog izvoza, uključujući ugljen, ječam, govedinu, vino i pamuk. Međutim, Coface očekuje da će se australijski BDP vratiti na razinu 2019. već ove godine. Sve je veća zabrinutost da će eskalacija bilateralnih napetosti dovesti do toga da Kina ojača svoj stav prema Australiji i da će možda početi ciljati australski izvoz usluga, posebno u turizmu i obrazovanju koji bi mogli ugroziti 2% australskog BDP-a.

 

Razlozi bilateralnih napetosti između Kine i Australije

Kinesko-australski bilateralni odnos je višeznačan, kreće se od nacionalne sigurnosti, ekonomije i trgovine do vanjske i unutarnje politike. Trgovinski odnosi između Kine i Australije pogoršali su se kada je australska Antidampinška komisija proširila antidampinške carine na kineske sudopere od nehrđajućeg čelika 28. veljače 2020. nakon istrage istiskivanja kineskog aluminija. Između ožujka i srpnja prošle godine bilo je osam antidampinških akcija protiv kineskih proizvoda, poput čelika[1]. 19. travnja 2020. Australija je tražila poziv za istragu podrijetla koronavirusa, dodajući pritisak na Kinu zbog postupanja s pandemijom Covid-19. Tijekom svibnja 2020. Kina je uvela antidampinške i antisubvencijske carine na uvoz australskog ječma, pozivajući se na istrage započete 2018. Kina je naknadno uvela carine na drugi australski izvozni proizvod, poput vina, kao i formalne i neformalne zabrane proizvoda u rasponu od govedine i drva do pamuka i ugljena.

 

Otporna australska ekonomija

S obzirom da Kina preuzima više od jedne trećine ukupnog australskog izvoza, rastuće trgovinske napetosti smatraju se potencijalnom prijetnjom australskim gospodarskim izgledima. Međutim, željezna ruda, glavni oslonac australskog izvoza u Kinu, pošteđena je u tekućem trgovinskom sporu, zbog nedostatka prikladnih alternativa. U međuvremenu, unatoč kineskoj trgovinskoj akciji, australsko je gospodarstvo nastavilo solidan oporavak od pandemije, zabilježivši dva uzastopna tromjesečna rasta BDP-a u drugoj polovici 2020. godine kako se uvjeti poslovanja kreću prema normalnosti nakon ublažavanja mjera suzbijanja.

 

Bilateralni odnosi mogu se dodatno pogoršati

Kineska trgovinska ograničenja do sada imaju prigušeni utjecaj na šire australsko gospodarstvo zbog dva glavna čimbenika: prvo, sposobnost nekih pogođenih sektora da pronađu alternativna tržišta, poput Saudijske Arabije za ječam i zemalja jugoistočne Azije za pamuk, i drugo, Kina nije bila na meti vrhunskog izvoza poput željezne rude i prirodnog plina. S obzirom da obje strane tumače spor kroz prizmu nacionalnog suvereniteta, teško da će se situacija uskoro popraviti. Očekujemo da će se australijski BDP vratiti na razinu 2019. već ove godine. Azijske će zemlje pomno nadgledati budući razvoj kinesko-australskih napetosti u svrhu usmjeravanja u vezi s opsegom ekonomske štete koja bi potencijalno mogla pretrpjeti ako se nađu u sličnoj situaciji. Nadalje, usred stalne strateške konkurencije i političkih razlika između SAD-a i Kine, azijske će zemlje biti pod velikim pritiskom ako budu prisiljene birati između dviju strana.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----

[1] https://www.reuters.com/article/us-australia-steel-china-idUSKCN0XK05C
 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Coface izvješće o trgovinskim odnosima Kine i Australije (538,50 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English