Novosti i Publikacije
27.06.2018.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Coface najavljuje CEE Top 500 tvrtki: Potrošnja kućanstava povećava gospodarsku aktivnost u Srednjoj i Istočnoj Europi

Coface CEE Top 500 - 2018
  • 2017. - profitabilna godina za središnju i istočnu Europu: stopa rasta BDP-a dosegla 4,5%, najvišu razinu u zadnjih osam godina
  • Bolji rezultati za 500 najvećih kompanija u regiji po sva tri pokazatelja: prihod, neto dobit i zapošljavanje
  • Sektori: autoindustrija i transport brane vodeću poziciju, industrija nafte i plina vraća se u trku nakon oporavka cijena nafte u 2017. godini
  • Većina od 500 vodećih poduzeća regije nalazi se u Poljskoj

 

Internacionalni pružatelj kreditnog osiguranja Coface predstavlja svoju desetu godišnju analizu vodećih 500 kompanija središnje i istočne Europe - Coface CEE Top 500. Analiza sadrži poredak kompanija prema prometu te daljnju analizu dodatnih činjenica, kao što je broj zaposlenih, ekonomski, sektorski i tržišni okvir, te novu Cofaceovu procjenu boniteta tvrtki. Trend vodećih 500 kompanija u središnoj i istočnoj Europi odražava razvoj u regiji. Donosimo ključne nalaze:

Općenito gledano, 2017. je bila izvrsna godina za države središnje i istočne Europe i njihove najveće kompanije. Glavni pokretači rasta bili su privatna potrošnja, porast vanjske potražnje za izvozom zahvaljujući oporavku Eurozone i poboljšana potražnja iz Rusije. 80% ukupnog izvoza ove regije odlazi u EU, pri čemu je Rusija i dalje važan trgovinski partner određenim državama, primjerice onima u baltičkoj regiji. Coface je poboljšao procjene rizika određenim državama u regiji, i to Bugarskoj, Češkoj Republici, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Rusiji i Srbiji, nakon čega je samo Hrvatskoj i Srbiji ostao prilično visoki rizik neispunjavanja obveza u poslovanju.   

"Gospodarstvo središnje i istočne Europe cvate, kompanije su 2017. uživale poticajno makoroekonomsko okruženje. Prosječni rast BDP-a dosegnuo je 4,5%, što je najviša razina u zadnjih osam godina nakon 3,1% (2016.) odnosno 3,7% (2015.). Uslijed toga je vodećih 500 kompanija završilo godinu s porastom prometa za 11,8% na 652 milijardi EUR i porastom broja zaposlenih za 4,7% na 2,4 milijuna ljudi," pojašnjava Declan Daly, Glavni izvršni direktor Coface Central and Eastern Europe. 

 

Vodećih 500 igrača: porast prometa, neto dobiti i zapošljavanja

Analize pokazuju snažnu i rastuću regiju središnje i istočne Europe sa smanjenim rizicima u 2017. godini, što se odrazilo i na veće prihode (+11,8%), pa čak i veću profitabilnost uz porast neto dobiti od 16,2% u 500 najvećih poduzeća regije. Ove kompanije oduvijek su bile značajni poslodavci ove regije. Premda tržište rada u središnjoj i istočnoj Europi postaje sve zahtjevnije i sve je teže doći do kvalificiranih zaposlenika, vodećih 500 divova povećalo je ukupan broj zaposlenih za 4,7%. Pozitivan općeniti razvoj tržišta rada u središnoj i istočnoj Europi rezultirao je porastom plaća i većim povjerenjem potrošača.   

 

Sektori: automobilska industrija i transport u vodstvu; oporavak industrije nafte i plina

Tri ključna sektora kojima pripadaju najveće kompanije u regiji (autoindustija i transport, nafta i plin, nespecijalizirana trgovina) i dalje su zaslužna za gotovo 60% ostvarenog prometa. Bez obzira na to, porastu ukupnog prometa u 2017. godini pridonijeli su svi sektori. Glavni doprinos apsolutnim brojkama dali su sektori energetike, autobilske industrije i trgovine, koji su uz to bili i najbrojnije zastupljeni u poretku sektora. Neto dobit se također pozitivno razvijala za većinu, uz porast između 5,0% (prerada drva i proizvodnja namještaja) i 51,4% (tekstil, koža i odjeća). Najveći ukupni prinos ostvario je sektor minerala, kemikalija, nafte, plastike i farmacije (9,5 milijardi EUR). Građevinski sektor, koji i dalje ima poteškoće, jedini je zabilježio neto gubitak (-118,6%), iako su mu prihodi porasli za 16%.

Najveći sektor, koji čine automobilska industrija i promet, imao je koristi od rastuće potražnje osobito u zapadnoj Europi kamo se izvozi veći dio proizvodnje iz središnje i istočne Europe. Uz rastući udio automobilskih kompanija u toj regiji, postojeća poduzeća povećala su proizvodne kapacitete kao, na primjer nedavno Jaguar Land Rover u Slovačkoj i BMW u Mađarskoj.

Tradicionalna okosnica vodećih 500 kompanija, sektor minerala, kemikalija, nafte, plastike i farmacije, ponovno je stao na noge nakon oporavka cijena nafte 2017. Minerali i naftna industrija ostvarili su korist od porasta cijena nafte i rastuće potražnje. Kemijska industrija i industrija platičnih masa zabilježile su veću produktivnost zahvaljujući novim ulaganjima i snažnoj domaćoj i vanjskoj potražnji. Farmaceutskoj industriji išla je na ruku povećana potrošnja kućanstava, starenje populacije, pozitivan učinak izravnih stranih investicija i veća potražnja na stranim tržištima. 

Treći sektor među vodećima je nespecijalizirana trgovina. Glavni pokretač rasta središnje i istočne Europe je potrošnja kućanstava, koja se ubrzala osobito u 2017. zahvaljujući padu nezaposlenosti i porastu plaća. Pojačana potrošnja je zabilježena u kategorijama robe široke potrošnje. Ovaj sektor je ponovno najvažniji poslodavac koji zapošljava gotovo trećinu svih zaposlenih u vodećih 500 kompanija središnje i istočne Europe (608.000 zaposlenih), što predstavlja porast od +6,3% u usporedbi s 2016. godinom.

"Izgledi za 2018. i iduće godine su optimistični, iako treba očekivati slabljenjenje ekonomske ekspanzije. Nakon što je stopa rasta dosegla vrhunac od 4,5% u 2017. godini, Coface predviđa usporavanje na 4,1% u 2018. odnosno na 3,4% u 2019. godini u regiji CEE. Ovo usporavanje neće biti šireg dosega i poduzeća mogu još dobro poslovati zahvaljujući solidnoj potražnji. Kućanstva će i dalje imati poticaj u vidu niskih stopa nezaposlenosti i rastućih plaća. Oporavak investicija također će pozitivno pridonijeti rastu. Bez obzira na to, nedostatak radne snage u regiji dosegao je visoke razine i postao značajna prepreka poslovnoj i ekonomskoj ekspanziji," dodaje Grzegorz Sielewicz, Regionalni ekonomist za Coface Central and Eastern Europe.

 

Preuzmite infografiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Coface najavljuje CEE Top 500 tvrtki: Potrošnja kućanstava povećava... (77,83 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English