Novosti i Publikacije
23.06.2020.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Insolventnost poduzeća u Europi: Privremene promjene ohrabruju

Amendments to legal procedures temporarily postpone due dates

Ekonomske posljedice pandemije COVID-19 u Europi su bez presedana. Dvostruki šok ponude i potražnje rezultirao je zaustavljanjem proizvodnje (barem djelomično) u mnogim poduzećima jer zaposlenici ne mogu raditi i pada potrošnje zbog ograničenja mobilnosti. Pad prihoda pogoršao je novčane pozicije poduzeća, potičući povećanje kašnjenja u plaćanju - i, u konačnici, zadane obveze plaćanja.

 

 

Mnoge Europske zemlje privremeno su izmjenile pravni okvir poslovnih postupaka kako se nositi s krizom

U većini europskih zemalja za nepodmirene obveze prijavljene nadležnom tijelu u zadanom roku direktor osobno odgovara. Nadležno tijelo će tada pokrenuti postupak nesolventnosti. Međutim, kako bi istovremeno zaštitili strukturu i sposobnost oporavka njihovih gospodarstava nakon što je pandemija pod nadzorom, velika većina europskih vlada poduzela je dva glavna koraka: provedbu mjera za podupiranje novčanog toka poduzeća - poput odgađanja (ili otkazivanja) doprinosa i poreza za socijalno osiguranje ili državnih jamstava za zajmove banaka - i privremeno izmjene pravnog okvira koji regulira postupak insolventnosti.
 

Njemačka vlada predložila je obustavu do 30. rujna 2020. obveze za menadžere poduzeća da pokrenu postupak zakašnjenja u roku od tri tjedna od otkrića stanja insolventnosti ili prezaduženosti. Ta bi se mjera mogla produžiti do 31. ožujka 2021. dekretom Federalnog ministarstva uprave. Španjolska je odlučila odustati od ovog zahtjeva do 31. prosinca (u početku dva mjeseca nakon prestanka plaćanja). U Italiji je jedino državno tužiteljstvo ovlašteno otvoriti nepodmireni postupak do 30. lipnja.
 

U Francuskoj, do 24. kolovoza, direktor poduzeća više nije obvezan započeti postupak insolventnosti u roku od 45 dana od nastanka obustave plaćanja, ukoliko to ne učini, bit će odgovoran za kasno podnošenje zahtjeva za stečaj. Do tog datuma postojanje ili odsutnost obustave plaćanja procjenjivat će se na temelju situacije u poduzeću od 12. ožujka. Što se tiče Velike Britanije, na granici stupanja na snagu zadanog računa, podnesenog 20. svibnja, nema zadane obveze Povjerioci mogu otvoriti postupak. Ako bi mjere iz ovog prijedloga zakona stupile na snagu u lipnju, onda bi istekle u srpnju.
 

Nizozemska je izuzetak u Europi: vlada od početka pandemije nije provela nikakve hitne zadane mjere.
 

Ipak, s obzirom na razmjere gospodarskog šoka i privremenu prirodu ovih mjera, ove posljednje mjere neće spriječiti značajan porast insolventnosti nakon njihovog isteka.

 

Za različit i usporen rast nesolventnosti u Europi, očekujte regulativne izmjene

Prema Coface modelima predviđanja, očekuje se da će se broj nesolventnosti naglo povećati u Europi u drugoj polovici 2020., a 2021. Njemačka, najmanje zemlja koja je pogođena, još uvijek je na tragu 12-postotnog porasta nelikvidnosti između kraja 2019. i kraj 2021. god. Francuska (+ 21%) i Španjolska (+ 22%) bit će više pogođene krizom. Ipak, najveće povećanje broja insolventnosti očekuje se u Nizozemskoj (+ 36%), Velikoj Britaniji (+ 37%) i Italiji (+ 37%).
 

Iako su prognoze nesolventnosti otprilike u skladu s prognozama rasta, vidljive su neke odstupanja. Nizozemska i Njemačka trebaju biti najmanje pogođene zemlje, s BDP-om u 2021. godini nižim za 2% nego u 2019. Francuska i Španjolska bi se pogoršale s BDP-om manjim od 3% i 4%. BDP Ujedinjenog Kraljevstva i Italije vjerojatno će biti niži za 5% i 6% u odnosu na prošlu godinu.
 

U nekim se slučajevima ove razlike mogu objasniti nedostatkom privremene izmjene postupka nesolventnosti (kao u Nizozemskoj). Odgovornost nesolventnosti u razdobljima ekonomske kontrakcije također je povezana s troškovima postupka (niži u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj).

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Insolventnost poduzeća u Europi: Privremene promjene ohrabruju (406,51 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English