Novosti i Publikacije
18.01.2022.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Istraživanje korporativnih plaćanja u Maroku 2021.: kraća kašnjenja, ali i dalje česta kašnjenja u plaćanju

Istraživanje korporativnih plaćanja u Maroku 2021.: kraća kašnjenja, ali i dalje česta kašnjenja u plaćanju

Prema studiji koju je 2021. godine proveo Coface o plaćanjima poduzeća u Maroku, ugovorni rokovi plaćanja u zemlji su još uvijek dugi i u prosjeku dosežu 79 dana. Međutim, u usporedbi s prethodnim istraživanjem provedenim 2019., znatno su se poboljšali, kraći su za oko 14 dana.
 
Prema istraživanju, kašnjenje u plaćanju i dalje su raširena u Maroku, a gotovo polovina poduzeća prijavila je kašnjenja u plaćanju više od tri mjeseca u posljednjih šest mjeseci. Iako se BDP smanjio u 2020. (procijenjuje se na -6,3% nakon rasta od 2,5% u 2019.), nekoliko poduzeća zabilježilo je pogoršanje. U 2021. godini, dok Coface predviđa rast marokanskog gospodarstva od 4,5%, čini se da gotovo polovina poduzeća očekuje da će kašnjenja u plaćanjima ostati stabilna, a više od trećine očekuje njihovo povećanje.
 
Zakašnjela plaćanja i neplaćanja velika su prepreka za poduzeća. U 2020. broj stečajnih postupaka smanjen je za 22% u odnosu na 2019., ali će se broj stečajnih postupaka naglo povećati u 2021.: prema Inforisk-u broj insolventnih društava povećat će se za +94% u prvoj polovici 2021.

 

Uvjeti plaćanja: još uvijek dugi, ali vidljiv je prostor za poboljšanje

Među kompanijski krediti u Maroku značajno su se poboljšali tijekom 2019.:

 • Nešto manje od trećine ispitanih poduzeća smatra da se ne poštuje zakonom propisani maksimalni rok plaćanja od 60 dana.
 • Gotovo jedna trećina poduzeća prijavila je rokove plaćanja dulja od 180 dana.
 • U odnosu na posljednje istraživanje provedeno 2019. godine, procijenjeno prosječno kašnjenje smanjeno je za 14 dana, s 93 na 79 dana.
 • Kemijski sektor se ističe kao sektor s najdužim rokovima plaćanja od prosjeka, koji dosežu i do 134 dana.

 

Gotovo polovina istraživanih poduzeća ima kašnjenja u plaćanju dulja od tri mjeseca

 • Prema prethodnim istraživanjima, kašnjenja u plaćanjima su još uvijek raširena: 44,8% ispitanih poduzeća izvještava o kašnjenjima duljim više od tri mjeseca. Iako je riječ o blagom poboljšanju, broj kašnjenja dužih od 6 mjeseci povećao se za 2,7%.
 • Međutim, čini se da su kašnjenja kraća: udio kašnjenja od 90-120 dana smanjio se za 5 bodova u korist onih koji navode kratka kašnjenja (manje od 30 dana).
 • Dolazi do pogoršanja, koje je uglavnom rezultat velikog utjecaja krize pandemije Covid-19. To je bilo popraćeno drastičnim mjerama vlade koje su kočile gospodarsku aktivnost (zabrana kretanja, policijski sat, zatvaranje granica za strane turiste, zatvaranje škola, radnih mjesta i zabrana putovanja).

 

Oprezni pogled na budućnost, ali i neki znakovi poboljšanja nakon krize

 • Poduzeća su oprezna: gotovo polovica njih očekuje pogoršanje poslovnog okruženja i ekonomske situacije. Samo jedna petina očekuje poboljšanje u budućnosti.
 • 21% poduzeća kaže da očekuje pad prometa u sljedećih šest mjeseci. 39% očekuje porast prometa, a 41% očekuje da će ostati stabilan.
 • Dok je gotovo polovica ispitanih poduzeća izjavila da se njihov novčani tok smanjio tijekom posljednjih šest mjeseci, samo 22% njih očekuje da će se smanjiti u sljedećih šest mjeseci.
 • Istraživana poduzeća smatraju da će ovo poboljšanje ekonomske situacije rezultirati smanjenjem kašnjenja plaćanja, zbog razvoja pandemije, kao i ukidanja izvanrednog stanja.

NB:

 • Istraživanje 380 poduzeća provedeno u drugom tromjesečju 2021.
 • Rokovi plaćanja: vremenski okvir između trenutka kada kupac kupi proizvod ili uslugu i dospijeća plaćanja.
 • Odgode plaćanja: razdoblje između datuma dospijeća plaćanja i datuma plaćanja.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Istraživanje korporativnih plaćanja u Maroku 2021.: kraća kašnjenj... (364,68 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
 • Croatian
 • English