Novosti i Publikacije
14.04.2020.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Može li Kina zaštititi svoje gospodarstvo od utjecaja COVID-19?

Može li Kina zaštititi svoje gospodarstvo od utjecaja COVID-19?

Gospodarska aktivnost u Kini mogla bi se usporiti brže nego što se očekivalo ove godine i propustiti cilj Komunističke partije Kine (CPC) od 5,6%. Posljednjih mjeseci kineska se ekonomija suočila s višestrukim nepovoljnim kretanjima, poput posljedica trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, kao i strukturalnih čimbenika, poput demografske situacije u zemlji (15% kineskog stanovništva starije je od 65 godina). U tom je kontekstu pandemija COVID-19 dodatni šok koji će značajno pridonijeti postojećim izazovima.

Spomenuti cilj rasta od 5,6% ključni je prag za Kinu i Komunističku partiju Kine, a stranka smatra da je to "umjereno prosperitetna" razina društva. Kina ovaj cilj definira kao udvostručenje podataka o nominalnom dohotku po stanovniku u 2010. godini. Unatoč trenutnim okolnostima, Komunistička partija Kine se nada da će taj cilj postići prije svoje 100. obljetnice u srpnju 2021. godine.

U ovoj se fazi čini da vlada ostaje uvjerena u ispunjavanje zahtjeva za 2020. No, vjerojatnije je da će ta prekretnica morati biti odgođena do 2021. godine. Širenje virusa COVID-19 po svijetu, posebno na ključna tržišta za Kinu poput Europe i Sjeverne Amerike (30% izvoza), ove će godine biti prepreka za kinesku gospodarsku aktivnost.

 

Očekuje se porast korporativnih nesolventnosti, usprkos snažnim mjerama vlasti da ograniče šok

Kineske vlasti poduzele su mjere kako bi nadomjestile utjecaj pandemije na ekonomiju. Primjerice, Narodna banka Kine (PBOC) do sada se fokusirala na razborite i ciljane mjere poput smanjenja kamatnih stopa. Bez obzira na dodatnu fleksibilnost koja je omogućena ovim odlukama, Kina će se morati poslužiti agresivnim novčanim, kao i fiskalnim olakšicama ako želi upravljati stabilizacijom svog gospodarstva.

Za razliku od 2009., manja je mogućnost manevriranja. Konkretno, devizne rezerve nisu dovoljne za pokrivanje odljeva i vrše pritiske na juan.

S fiskalne strane, dodatna ulaganja u infrastrukturu usmjerena na nadoknadu šoka povećat će zaduživanje na lokalnoj razini, što će rezultirati pritiscima na već rastegnuti bankarski sektor i visoko zadužene korporacije. U tom kontekstu, može se očekivati porast zadanih vrijednosti obveznica i insolventnosti poduzeća, popraćeno naporima restrukturiranja u bankarskom sektoru.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Može li Kina zaštititi svoje gospodarstvo od utjecaja COVID-19? (120,66 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English