Novosti i Publikacije
26.02.2021.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Poljska: Kašnjenja plaćanja između tvrtki skraćuju se tijekom pandemije

Coface Corporate Payment Survey for Poland 2021

Pariz, 16. veljače 2021. - 2020. godinu obilježila je pandemija COVID-19. Kako bi se ublažio utjecaj ove teške ekonomske situacije na poljska poduzeća, uvedene su razne mjere potpore za potporu likvidnosti, poput oslobađanja od poreza i doprinosa te odgoda. Kao rezultat toga, unatoč opsežnoj ekonomskoj krizi, kašnjenja plaćanja između tvrtki su se smanjila - međutim, s tim postupnim ukidanjem mjera potpore 2021. godine, dvije trećine tvrtki očekuje da će se njihove poslovne aktivnosti ove godine pogoršati.
 

  • Prosječni uvjeti plaćanja za poljska poduzeća iznosili su 48 dana, 9 dana manje nego 2019. godini.
  • Kašnjenja s plaćanjem uobičajena su praksa u poljskim poduzećima. Samo 2,4% poduzeća izvijestilo je da nije doživjelo kašnjenja s plaćanjem.
  • 11% poduzeća koje su sudjelovale zabilježilo je kumulativni ukupan iznos potraživanja koji kasne više od šest mjeseci i što je više od 10% godišnjeg prometa (u odnosu na 16% godinu ranije).
  • Poljsko se gospodarstvo smanjilo za 2,8% u 2020. godini, ali Coface procjenjuje da će rasti za 4% u 2021. godini.
  • Unatoč raznim mjerama potpore likvidnosti (izuzeća od poreza i socijalne sigurnosti i odgađanja), 43% poduzeća nije imalo koristi od bilo kojeg oblika pomoći.
  • Postupnim ukidanjem mjera pomoći planiranim za 2021. godinu, dvije trećine poduzeća očekuje pogoršanje njihovih poslovnih aktivnosti ove godine.

 

"Coface anketa plaćanja u Poljskoj potvrdila je da se stanje likvidnosti poduzeća nije znatno pogoršalo. Zahvaljujući širokom rasponu instrumenata podrške, prosječna kašnjenja plaćanja smanjila su se na 48 dana u studenom 2020. (u odnosu na 57 dana ranije)" - kaže Grzegorz Sielewicz, Coface ekonomist za Srednju i Istočnu Europu. "Međutim, baš kao što su se mjere potpore pokazale korisne u prethodnoj godini, njihovo povlačenje ove godine može uzrokovati brzo pogoršanje prilično optimistične slike stanja likvidnosti tvrtki u Poljskoj", dodaje.
 
Unatoč poboljšanoj situaciji s likvidnošću, većina poduzeća rekla je da im utjecaj pandemije na poljsko gospodarstvo predstavlja najznačajniju prijetnju. Ispitana poduzeća očekuju da će se učinci pandemije primijetiti s odgodom. Štoviše, mjere potpore postupno će se ukidati kako ekonomski oporavak postaje očitiji. Kao rezultat toga, anketirana poduzeća očekuju da to utječe na njihovu likvidnost, pogotovo jer je više od polovice njih imalo koristi od mjera potpore likvidnosti. Prema ovoj Coface studiji, 7 od 12 industrija očekuje porast kašnjenja u plaćanju u sljedećim mjesecima. To također dovodi do toga da poduzeća budu pesimistična u narednim mjesecima.
 

Nabavite cjelovitu verziju Coface Ankete o korporacijskim plaćanjima poduzeća za Poljsku 2021.
 
Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Poljska: Kašnjenja plaćanja između tvrtki skraćuju se tijekom pand... (725,12 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English