Novosti i Publikacije
02.05.2023.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Ponovno otvaranje Kine nosi rizike i prilike - Nova epizoda podcasta

Ponovno otvaranje Kine nosi rizike i prilike - Nova epizoda podcasta

Kina je nedavno ponovno otvorila svoja vrata nakon neviđenog zatvaranja svoje ekonomije. Promijenjena ovom izazovnom epizodom zdravstvene krize, zemlja prolazi kroz brojne promjene, bilo da su političke, društvene ili ekonomske. Iako je i dalje zemlja mogućnosti za poslovanje, neke se ravnoteže čine nesigurnima: trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama, pojačane napetosti s Tajvanom, približavanje Rusiji i složeni odnosi s drugim zapadnim silama. Je li drugo najveće svjetsko gospodarstvo još uvijek potreban za poduzeća kao što je nekad bilo?
 
Dva Coface stručnjaka otkrivaju rizike i prilike ove zemlje za poduzeća, u vrijeme burnih aktualnih događaja. Bernard Aw je glavni ekonomist za regiju Azije i Pacifika, a Raphaël Rousselot, glavni direktor za osiguranje Azije i Pacifika.
 
Nemate vremena za čitanje? Poslušajte cijelu ovu epizodu Trade Talk na svojoj omiljenoj platformi ili na našoj web stranici.
 

Bernard, možete li opisati gospodarsku situaciju u Kini u ovom trenutku?

BernardAw-carre_medium

Kinesko gospodarstvo nije se moglo u potpunosti oporaviti od šoka izazvanog pandemijom jer je potrošnja bila ograničena politikom nulte stope covida, uz regulatorne mjere u sektorima kao što su stanovanje, tehnologija i obrazovanje. Ukidanje strogih ograničenja vezanih uz Covid-19 stoga se općenito smatra pozitivnim za kinesko gospodarstvo. U prvim mjesecima nakon završetka nulte stope covid politike, gospodarska aktivnost, posebice usluge, pokazala je solidan oporavak. U prva dva mjeseca 2023. industrijska proizvodnja porasla je 2,4% na godišnjoj razini, maloprodaja je porasla 3,5%, a rast ulaganja u fiksne nekretnine bio je iznad očekivanja s 5,5%. Oporavak nakon Covida bio je ranije nego što se očekivalo.
 
Politički, kineski predsjednik Xi Jinping uspio je ojačati svoju moć, zamijenivši ključne ekonomske pozicije u vladi s ljudima za koje se zna da su mu lojalni, poput novog premijera Li Qianga.

 

Politički, kineski predsjednik Xi Jinping uspio je ojačati svoju moć, zamijenivši ključne ekonomske pozicije u vladi s ljudima za koje se zna da su mu lojalni, poput novog premijera Li Qianga.
 
U Kini možemo pratiti trendove poslovnih aktivnosti u gotovo stvarnom vremenu zahvaljujući našim internim podacima. Na primjer, praćenjem učestalosti zahtjeva za pokriće neplaćanja iz razdoblja u razdoblje. Naši podaci pokazuju sve veću potražnju za maloprodajom hrane i pića u ugostiteljskim sektorima.
 
Očito je da su zrakoplovne kompanije također imale koristi od završetka ograničenja zbog Covid-19 jer je stanovništvo potpuno mobilno. Međutim, što se tiče privatnih koncepcija, zabrinutost oko nezaposlenosti ili troškova života mogla bi utjecati na raspoloženje potrošača u bliskoj budućnosti.
 
Bernarde, kakvi su točno kratkoročni/srednjoročni gospodarski izgledi zemlje?
 
Ekonomski izgledi Kine i dalje su izazovni kratkoročno do srednjoročno jer se zemlja suočava s brojnim preprekama, uključujući slabu potrošnju kućanstava, pad tržišta nekretnina i ograničene financije lokalnih vlasti. Središnja vlada postavlja cilj rasta BDP-a od "oko 5%" za 2023., u kojem je premijer Li rekao da postizanje cilja "nije lak zadatak i zahtijeva udvostručene napore". Sposobnost revitalizacije potrošnje i stabilizacije stambenog tržišta bit će ključna za snažan gospodarski oporavak. Očekujemo da će se kinesko gospodarstvo ove godine povećati između 4% i 5%.

 

 

Možete li nam reći nešto više o tržištu nekretnina? Kako su se stvari razvijale u posljednje vrijeme? Je li sektor pod kontrolom?
 
Objava plana spašavanja od 16 točaka u studenom od strane središnje banke i redovnog ureda za bankarstvo i osiguranje predstavlja najznačajniju promjenu u stambenoj politici od 2016. Ova objava daje najjasniju poruku da je upravljanje negativnim rizikom i ponovno uspostavljanje stabilnosti stambenog tržišta postalo politika prioriteta i dio važnih napora za postizanje ekonomske stabilnosti. Najznačajnije u ovom planu bile su mjere koje rješavaju probleme financiranja programera.
 
Iako je tržište nekretnina i dalje pod pritiskom, dolazi do određene stabilnosti. Indeks klime nekretnina prestao je padati. Pad cijena kuća usporio je u veljači, a činilo se da su i drugi pokazatelji nekretnina, poput prodaje nekretnina i ulaganja, dosegli dno. Snažan oporavak stambenih aktivnosti poput onoga što smo vidjeli 2015. vrlo je malo vjerojatan, osobito kada je strukturno smanjenje potražnje za stanovima ključno ograničenje.
 
Raphaël, u mješovitom lokalnom i globalnom gospodarskom kontekstu koje su glavne poslovne mogućnosti koje vidite u Aziji? Koji bi sektori mogli imati koristi od ponovnog otvaranja gospodarstava?
 
Azija, cijela regija, ima koristi od povratka kineskih turista, posebno gospodarstva jugoistočne Azije poput Filipina ili Tajlanda gdje turizam doprinosi s više od 15% BDP-a. 
 
U tim će zemljama oporavak turizma pozitivno utjecati na tržišta rada. Što će onda podržati domaću potrošnju u sektoru maloprodaje.
 
Za proizvodne industrije, u izvoznim gospodarstvima poput Južne Koreje ili Japana. Ovo je uravnoteženije jer sam oporavak Kine ne može nadoknaditi trenutno globalno trgovinsko okruženje.
 
Bez obzira na oporavak nakon Covida, koji drugi sektori obećavaju u Kini u godinama koje dolaze?

Rousselot-Raphael-carre_medium

Stanovništvo stari i do 2040. oko 400 milijuna ili 30% kineskog stanovništva imat će 60 ili više godina. To znači da će u zdravstvenom sektoru biti potreba za medicinske i farmaceutske usluge ili za lijekove koji su javno osigurani. ICT sektor će i u narednim godinama nuditi poslovne prilike.
 
Politike kineske vlade imaju za cilj ubrzati samodostatnost u visokoj tehnologiji, s poreznim poticajima na potporu financiranju. Kineske se tvrtke danas potiču da ulažu u istraživanje i razvoj u domenama poput umjetne inteligencije ili naprednih čipova.
 
Zelena energija također dobiva snažnu javnu potporu od električnih vozila do obnovljive energije, uključujući solarnu ili vjetar. No koja god industrija bila, tržišne prilike za strane tvrtke mogle bi biti ograničene:
 
1- sankcije zapadnih gospodarstava i dvije same kineske regulative.
 
2- Kineski dužnosnik broj 2 bio je prilično umirujući za strane tvrtke. Naglasio je da bi Kina trebala proširiti pristup tržištu i olakšati trgovinu uklanjanjem vladinih kontrola.
 
Bernarde, na političkoj razini, koje se lekcije mogu izvući iz posljednjeg kongresa KPK i što je s preokretom politike protiv Covida?
 
20. kineski partijski kongres koji je održan u listopadu prošle godine označava konsolidaciju vlasti Xi Jinpinga, koji je osigurao treći mandat glavnog tajnika Komunističke partije Kine i predsjednika Središnjeg vojnog povjerenstva, koji je prekršio norme. Čini se da su se konvencije stranačke političke tranzicije također promijenile s nekoliko članova u dobi od 68 ili više godina koji su promaknuti u Politbiro ili su produžili svoje članstvo u Politbirou. Novi premijer Li Qiang također nema potpredsjednika premijera niti bilo kakvo iskustvo upravljanja na nacionalnoj razini za razliku od svojih prethodnika.
 
Odluka o izlasku iz nulte Covid politike bila je neočekivana i iznenadna, i bez pripreme krajem studenog prošle godine, uglavnom zato što su politički poticaji za održavanje politike bili smanjeni, ekonomski troškovi previsoko skupi i sve više dokaza o njezinoj neučinkovitosti protiv visoko prenosiva Omicron varijanta. Prosvjedi su potaknuli kineske čelnike da smanje svoje gubitke i brzo izađu. Ovdje bi se možda mogla izvući pouka da iznenadni preokret otkriva da vodstvo još uvijek ima pragmatičnu stranu, a njegovo okretanje od strategije nulte epidemije covida pokazuje njegovu taktičku fleksibilnost.
 
Kakva je socijalna situacija? Stroge mjere kontrole, karantene i zahtjevi za masovno testiranje na kraju su potaknuli javne napetosti, što je doprinijelo demonstracijama u nekoliko gradova krajem 2022.… Je li još uvijek tako?
 
Nakon anti-covid demonstracija krajem prošle godine i završetka Covid restrikcija, nije bilo izvješća o prosvjedima. Socijalna situacija je stabilnija, a Kinezi sada ponovno putuju izvan zemlje.
 
Raphael je spomenuo stopu nezaposlenosti koja je još uvijek visoka. Kakvi su izgledi?
 
Kina je ispunila svoje ciljeve tržišta rada u 2022., postigavši stopu nezaposlenosti od 5,5% i stvorivši 12 milijuna urbanih radnih mjesta unatoč izazovnom gospodarskom i zdravstvenom okruženju. Vlada i dalje daje prioritet stabilizaciji zaposlenosti u 2023. Međutim, nezaposlenost mladih i dalje je vrlo visoka. Podaci su pokazali porast nezaposlenosti mladih početkom 2023., dosegnuvši 18,1% u veljači. To je tri puta više od ukupne urbane stope nezaposlenosti od 5,6%, a znatno više od prosječne stope OECD-a od 12,8%. Ove godine očekuje se da će se rekordnih 11,6 milijuna diplomanata pridružiti radnoj snazi. Sektori interneta, nekretnina i obrazovanja za koje se tradicionalno znalo da u velikom broju zapošljavaju nove diplomante pod pritiskom su nakon što je strog regulatorni pritisak na te industrije doveo do otpuštanja i oštrog smanjenja poslovanja. Za kinesku vladu i dalje će biti izazov stvoriti dovoljno radnih mjesta.
 
Zdravstvena kriza istaknula je vrlo jaku ovisnost većine zemalja o Kini. Sada postoji jasna želja nekih razvijenih zemalja da se oslobode te kineske ovisnosti. Je li to rizik za kineski rast?
 
Zbog toga koliko je Kina integrirana u svjetsku trgovinu i kako se kroz posljednja dva desetljeća pojavila kao svjetska tvornica, Kina ima vrlo važnu ulogu u globalnim opskrbnim lancima. Kao što ste naglasili, pandemija COVID-19 naglasila je koliko je svjetsko tržište međusobno povezano. Dakle, postoji želja, kao što ste rekli, da se izgradi veća otpornost u opskrbnim lancima zemalja i tvrtki, diverzifikacijom na druga tržišta bilo bliže potrošačkom tržištu ili "prijateljskoj" zemlji, tzv. near-shoring i friend-shoring . Očekuje se da će se ovaj trend diverzifikacije opskrbnog lanca nastaviti u narednim godinama. To je stoga rizik za kineski rast, a kinesko je vodstvo prepoznalo taj rizik, zbog čega su osmislili strategiju dvostrukog optjecaja, gdje je poboljšanje domaćeg prometa ili domaće potražnje ključ budućeg rasta. Kina ne napušta trgovinu i gleda prema unutra, ali shvaćaju da vanjska tržišta možda neće pružiti istu razinu rasta u usporedbi s prošlošću.
 
Raphaël, prije nekoliko godina Kina je bila glavni prioritet za mnoge tvrtke, tržište preveliko da bi se zanemarilo. Je li se promijenilo? Odlučuju li te tvrtke sada tražiti negdje drugdje?
 
Globalni igrači diverzificiraju svoje opskrbne lance kako bi smanjili svoju ovisnost o Kini. Multinacionalne tvrtke poput Applea, Sonyja, Samsunga, Nikea ili Siemensa, da spomenemo samo neke, neke su svoje proizvodne linije iz Kine prebacile u Vijetnam, Tajland ili Maleziju. Indija kao brzorastuće gospodarstvo, logična je alternativa, sa svojom mladom nekvalificiranom radnom snagom i s troškovima rada koji su niži od Kine.
 
Međutim, preseljenje proizvodnih pogona nije vođeno samo ekonomskim razlozima. To je također rezultat tekućih trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a zbog rastućih geopolitičkih rizika u azijsko-pacifičkoj regiji.

 

 

I točno, u Cofaceu, vidite li porast zahtjeva za zaštitu povezanih s rizicima i geopolitikom u Aziji, a posebno u Kini?
 
Izvozne tvrtke koje imaju koristi od rješenja Coface zaštićene su od političkih događaja. Zato ne vidimo porast zahtjeva koji se odnosi na politički rizik.
 
To je oduvijek bila tema za menadžere rizika, ali ono što vidimo je da je politička neizvjesnost sada jedan od glavnih, ako ne i prvi, izvor zabrinutosti za kompanije za pokriće rizika. To nije bio slučaj prije nekoliko godina.
 
 
Pronađite sve naše analize rizika zemlje i sektora i poslušajte naš podcast Trade Talk na svojoj omiljenoj platformi ili na našoj web stranici

Vrh
  • Croatian
  • English