Novosti i Publikacije
01.10.2020.
Ekonomska izdanja

Country & Sector Risk Barometar: Kvartalno izvješće za Q3 2020.

Country & Sector Risk Barometar: Kvartalno izvješće za Q3 2020.

Slično kao u prošlom tromjesječju, neizvjesnosti oko prognoza predstavljenih u ovom barometru vrlo su velike. Prvenstveno su povezani s globalnom zdrastvenom situacijom: od lipnja pandemija ponovno nastavlja s uzlaznom putanjom. Do otkrića cjepiva i/ili liječenja, poduzeća i kućanstva odgodila su troškove i investicijske projekte zbog ograničenja (tijekom razdoblja lockdowna) i iz predostrožnosti. Coface predviđa globalnu stopu rasta BDP-a od -4,8% u 2020., nakon čega slijedi oporavak od 4,4% u 2021. BDP  u eurozoni i u SAD ostat će 3,5 boda, odnosno 2 boda ispod razine iz 2019. godine. Najmanje 3 godine će biti potrebno za povratak proizvodnje na razinu prije krize. Sukladno tome, prema Coface predviđanjima oporavak svjetske trgovine bit će samo djelomičan: + 3,5% u 2021. nakon -13% ove godine.
 
Ovaj trend nije homogen: prema našim prognozama, među 20 gospodarstava koja bi postigla najjači kumulativni rast u ove dvije godine (najmanje 5 postotnih bodova više nego u 2019.), oko polovine je u Aziji (uključujući Kinu i Vijetnam). Drugu polovicu čine isključivo afričke zemlje. S druge pak strane, među 15 ekonomija s najslabijim učinkom (tj. S najmanje 7 postotnih bodova nižim BDP-om u 2021. nego 2019.), 7 je u Latinskoj Americi. Južna Afrika i Nigerija također su u ovoj skupini. Očekuje se da će ova održiva niža razina gospodarske aktivnosti u usporedbi s razinama prije krize imati posljedice na zapošljavanje i nesolventnost poduzeća. Stoga će vjerojatno također potaknuti porast socijalnog nezadovoljstva.
 
Godišnje ažuriranje Coface indeksa političkog rizika, objavljenog u ovom Q3 barometru, pokazuje u kojoj mjeri pandemija COVID-19 - pored svojih ljudskih i ekonomskih utjecaja - pogoršava te političke rizike. Od zemalja u razvoju, Iran i Turska su među zemljama s najvišom razinom socijalnog rizika. Uz tradicionalne pokazatelje koji se koriste za mjerenje ovih rizika, Coface je ove godine dodao indeks izloženosti pandemiji koji mjeri javno mišljenje o vladinom upravljanju zdravstvenom krizom. Nekoliko zemalja Latinske Amerike (Brazil, Meksiko, Peru, Kolumbija) te Južna Afrika, predstavljaju visoki politički i socijalni rizik i veliku izloženost COVID-19 krizi.
 

Za više informacija o Coface modelu političkog rizika kliknite ovdje.

 

Preuzmite publikaciju
  • Economic Outlook
  • COVID-19, A Catalyst for Political Risks
  • Country Risk Assessment Changes
  • Sector Risk Assessment Changes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Preuzmite ovo izdanje : Country & Sector Risk Barometar: Kvartalno izvješće za Q3 2020. (5,50 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English