Novosti i Publikacije
26.05.2020.
Ekonomska izdanja

Focus: Svjetska trgovina - unatoč naglom prekidu, globalni lanci vrijednosti još uvijek imaju svijetlu budućnost

Svjetska trgovina - unatoč naglom prekidu, globalni lanci vrijednosti još uvijek imaju svijetlu budućnost

Usred pandemije COVID-19, globalnu trgovinu povukli su brojni čimbenici: globalna recesija, sve veća nesigurnost, ograničenja i rastući troškovi prijevoza i lokalizirani protekcionizam usmjeren na opskrbu hranom i kritične medicinske proizvode.

S pozitivne strane, stroga granična kontrola imala je ograničen utjecaj na trgovinu i postupno se ublažava u Europi, kako bi se oživila turistička industrija i ograničio manjak radne snage u poljoprivrednom sektoru. Dugoročno gledano, višestruki pozivi za izmještanjem proizvodnje u zemlji također predstavljaju rizike za budućnost globalne trgovine.

Unatoč tome, zaštita proizvodnje od stranih šokova opskrbe čini se nemogućom misijom: zamislite da se cjelovitom izmjenom proizvodnih procesa na domaćoj ili regionalnoj razini ističe pitanja rastućih troškova proizvodnje i nedostatka domaćih vještina. Čak i ako se ta dva pitanja riješe, ovaj novi postupak lokalne proizvodnje i dalje će ovisiti o opskrbi sirovinama, što je vrlo ovisno o lokaciji.

Ublažavanje izloženosti jednoj određenoj zemlji diverzifikacijom dobavljača također je težak izazov. Na prvi pogled moguće je pronalazak alternativa državi s najboljim dobavljačima (tj. Kinom u većini sektora). Međutim, glavni proizvođači inputa također su međusobno snažno povezani, što znači da izloženost neće nestati čak i ako je raznolika opskrba ulaznim opskrbljivačima drugim glavnim središtima u sektoru.

Općenito, dobra vijest je da globalni lanci vrijednosti još uvijek imaju svijetlu budućnost.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Focus: Svjetska trgovina - unatoč naglom prekidu, globalni lanci vrij... (1,81 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English