Novosti i Publikacije
21.09.2021.
Ekonomska izdanja

Novi val društvenih pokreta nakon pandemije: međunarodna trgovina kao kolateralna žrtva

Novi val društvenih pokreta nakon pandemije: međunarodna trgovina kao kolateralna žrtva

Iako su ograničenja povezana s pandemijom COVID-19 zaustavila društvena kretanja, na pomolu je novi val. Očekuje se da će se ponovno ubrzati masovni prosvjedi, koji su već bili 2017., uglavnom u zemljama u razvoju, zbog neviđenog pogoršanja društveno-ekonomskih pokazatelja.
 
Nakon krize, Coface pokazatelj društvenog i političkog rizika, koji utječe na ove društveno-ekonomske kriterije, dosegao je rekordnu razinu od 51% u svijetu 2020. godine, a posebno 55% u zemljama u razvoju. Društveni pritisci porasli su u nekim velikim azijskim zemljama u nastajanju, poput Malezije, Indije, Tajlanda i Filipina, kao i u sjevernoafričkim zemljama poput Alžira i Tunisa.
 
Nekoliko zemalja Azije, Latinske Amerike, Afrike i Istočne Europe već je ušlo u ovaj novi val prosvjeda potaknut zdravstvenim, društveno-ekonomskim i političkim čimbenicima.
 
Ta će društvena kretanja imati utjecaj na gospodarsku aktivnost pogođenih zemalja, uključujući i njihovu vanjsku trgovinu. Procjenjujemo da masovni društvena kretanja u prosjeku imaju posebno izražen i dugotrajan negativan utjecaj na izvoz robe zahvaćene zemlje. U godini razvoja oni su u prosjeku 4,2% niži od procijenjenog. Razlika ostaje značajna tijekom sljedeće tri godine, budući da ostaje niža, između 6,3% i 8,9%. Šok pri uvozu je slabiji i prolazniji.
 
Šok u trgovini vjerojatno će se uvelike razlikovati ovisno o obliku ovih društvenih kretanja: njihova postojanost i intenzitet su ključni čimbenici. Naši rezultati također pokazuju da šok ovisi o zahtjevima kretanja. Prosvjedi koji uključuju društveno -ekonomske zahtjeve – veća je  vjerojatnost da će se pojaviti nakon pandemije - u prosjeku imaju dugotrajnije i teže posljedice. Tri godine nakon šoka, izvoz i uvoz ostaju 20,7% odnosno 5,6% ispod svoje potencijalne razine. Štoviše, ograničen politički prostor dostupan u zemljama u razvoju nakon pandemije za ograničavanje učinaka društvenih nemira na trgovinu mogao bi pogoršati ovaj fenomen.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Novi val društvenih pokreta nakon pandemije: međunarodna trgovina ka... (2,16 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English