Novosti i Publikacije
08.09.2020.
Ekonomska izdanja

Panorama: Globalni porast upotrebe obnovljivih izvora energije usprkos COVID-19

Globalni porast upotrebe obnovljivih izvora energije usprkos COVID-19

Upotreba obnovljivih izvora povećala se tijekom posljednjih 20 godina, posebno u sektoru proizvodnje električne energije gdje sve više zauzima tržišni udio uz tradicionalne izvore energije poput ugljena, nafte i nuklearne energije. Kina je glavni proizvođač obnovljive energije i globalni lider u energetskoj tranziciji. U tom kontekstu, integriranje obnovljivih izvora u mrežu nije više neobavezna za vlade širom svijeta, kako u naprednim tako i u gospodarstvima u razvoju - čak i ako se u nekim regijama suočavaju s jakim vjetrovima. To je slučaj u Latinskoj Americi, gdje su hidroelektrane u povijesti bile vodeći obnovljivi izvor električne energije, dok se razvoj solarnih i vjetroelektrana ubrzava zahvaljujući njihovoj isplativosti.
 
Međutim, utjecaj COVID-19 krize za ovaj energetski segment od iznimne je važnosti. Pandemija je poremetila opskrbne lance i dostupnost radne snage, istovremeno smanjujući pristup financiranju. Ovi nedavni trendovi naštetili su već odobrenim i budućim projektima. Kako je lockdown širom svijeta negativno potisnuo cijene električne energije, potaknute ublaženom potražnjom i prekomjernom opskrbom, komunalne tvrtke koje uglavnom koriste tradicionalne izvore energije morat će upravljati “novom stvarnošću” gdje bi inovacije poput integracije baterija u projekte obnovljivih izvora i decentraliziranog stvaranja električne energije mogle ugrožavati njihovo postojanje.
 
Negativni učinci prelijevanja zdrastvene krize kratkoročno su utjecali na globalni razvoj obnovljive energije, a izazovi će ostati srednjoročni i dugoročni. Istodobno, očekuje se da će neki sektori i dalje koristiti više obnovljivih izvora energije, uglavnom onih koji više zagađuju zbog prirode svojih aktivnosti i moraju se pridržavati strožih propisa, poput kemikalija i metala. Ovi se sektori također trebaju prilagoditi promjeni volje kupaca i javnog mnijenja, kao i činjenici da su osjetljivi na pitanje zaštite okoliša, što otežava pravne postupke protiv njih po tom pitanju.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Panorama: Globalni porast upotrebe obnovljivih izvora energije usprkos... (1,50 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English