Novosti i Publikacije
23.07.2020.
Ekonomska izdanja

Premještanje proizvodnje nakon pandemije: prilika za zemlje Srednje i Istočne Europe

Premještanje proizvodnje nakon pandemije: prilika za zemlje Srednje i Istočne Europe

Prije dolaska pandemije u Europu, zatvaranje tvornica koje su privremeno obustavile proizvodnju u Kini dovodi u pitanje isporuku posredničke robe. Kako bi ograničili takve rizike, manageri lanaca opskrbe vjerojatno će diverzificirati svoje izvore opskrbe. Iako se ne očekuje da će Kina izgubiti položaj globalnog dobavljača, posljedica pandemije mogla bi donijeti više mogućnosti za zemlje Srednje i Istočne Europe (CEE) s većim udjelom u globalnim lancima opskrbe u ovom procesu diverzifikacije.

 
 
Vanjska trgovina i uključivanje u lance opskrbe već su se povećali tijekom prethodnih godina. Proces je podržao pristup većine članica EU zemalja Srednje i Istočne Europe 2004. godine. Nadalje, obrazovana radna snaga, zemljopisna blizina zapadne Europe, niski troškovi rada, relativno dobra infrastruktura i stabilna poslovna klima privukli su različita ulaganja. U posljednjih nekoliko godina, regija središnje i istočne Europe prešla je na "proizvodnu liniju" za zapadnoeuropske tvrtke s namjerom da izbjegne ostanak u lancu proizvodnje niže vrijednosti. Regija bi mogla biti dobro pozicionirana u kriznom pregledu globalnih lanaca vrijednosti i njihovo potencijalno preseljenje.
 
Međutim, konkurencija s nižim troškovima rada u odnosu na zapadnu Europu nije dovoljna. Regija Središnje i Istočne Europe već je postigla napredak u povećanju svoje produktivnosti širim korištenjem automatizacije i "robotizacije". Ipak, ovaj proces tek počinje i potrebna su daljnja ulaganja da bi bila na povoljnom mjestu. Daljnja automatizacija i digitalizacija ključna su pitanja kako bi ostali konkurentni uslijed povećane produktivnosti.
 
Zemlje Srednje i Istočne Europe ne samo da bi mogle imati koristi od proizvodnog stupa - tj. automobilske industrije - nakon što prođu kroz koronavirusni šok i cikličke slabosti, već će moći privući i preseljenje drugih industrija. To bi moglo uključivati proizvodnju električne i elektroničke opreme, ali premještanje ne bi bilo ograničeno samo na njih. Moguć je i strojarstvo, kemijska industrija, kao i transport i skladištenje.
 
Regija bi se mogla brzo prilagoditi potražnji, kad bi lanci opskrbe određenih industrija bili spremni povećati svoj udio ili ući u regiju. Prije mnogo godina, središnje CEE zemlje privukle su ulaganja u sektore s niskom dodanom vrijednošću. Slična prilika mogla bi se i ovog puta pojaviti za zapadni Balkan. Te su zemlje već privukle ulaganja u automobilsku industriju, električnu opremu, strojeve, kemikalije i metale, pa su u dobroj poziciji za prikupljanje daljnjih selidbi u proizvodnoj industriji. Nadalje, postoji značajna prilika za outsource usluge za CEE zahvaljujući digitalizaciji i velikom ICT talent fondu. Nedavna pandemija potvrdila je da se mnogi poslovi mogu obavljati od kuće, što znači da se mogu nalaziti negdje drugdje nego na izvornom domaćem mjestu radnog mjesta. Ako zemlje Srednje i Istočne Europe dodatno ulažu u digitalizaciju, priliv usluga mogao bi se povećati, osobito na Baltiku i u najrazvijenijim zemljama Srednje i Istočne Europe, uključujući Češku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Sloveniju.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Premještanje proizvodnje nakon pandemije: prilika za zemlje Srednje i... (807,03 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English