Novosti i Publikacije
23.07.2020.
Ekonomska izdanja

Sjedinjene Države: dvije brzine bankrotiranja poduzeća

Sjedinjene Države: dvije brzine bankrotiranja poduzeća

Pandemija COVID-19 vrlo je teško pogodila Sjedinjene Države (SAD), nanijevši veliki ljudski i ekonomski gubitak. Nagli prekid aktivnosti za suzbijanje širenja koronavirusa od ožujka nadalje doveo je do smanjenja od 5% u prvom kvartalu 2020. na godišnjoj razini (YoY), najoštriji pad zabilježen nakon 2008. godine, kao i skok u stopi nezaposlenosti. Iako je gospodarstvo već u recesiji1, očekuje se da će pad BDP-a biti još ozbiljniji u drugom tromjesečju. Postepeno ponovno otvaranje, koje je počelo širom Sjedinjenih Država u svibnju, trebalo bi omogućiti gospodarstvu da se postepeno oporavi. U svom osnovnom scenariju, Coface predviđa da će se BDP smanjiti za 5,6% u 2020. godini, prije nego što će se 2021. oporaviti za 3,3%. Unatoč tome, ponovna pojava epidemija u nekoliko država - uključujući Teksas, Floridu i Kaliforniju - u lipnju, što će usporiti ili čak preokrenuti postupak ponovnog otvaranja izlaže ovu prognozu značajnim negativnim rizicima.

Dvostruki ekonomski šok ponude i potražnje već je rezultirao naglim padom prihoda poduzeća, pritiskajući njihov novčani tok. Ovakva situacija trebala bi dovesti do povećanja broja poduzeća koja ne mogu ispuniti svoje financijske obveze, gurajući ih u bankrot. Ipak, slično europskom trendu2, službeni podaci Upravnog ureda Američkih sudova za prvo tromjesečje i očekivane objave Američkog instituta za bankrot (ABI) za travanj i svibanj sugeriraju pad ukupnog broja poslovnih stečaja od veljače. Taj se trend naročito odnosi na podnošenje prijava za stečaj iz 7. poglavlja (vidi Okvir 1).

Unatoč ovom trendu, vrijedno je spomenuti porast broja poduzeća koje traže zaštitu od bankrota iz 11. poglavlja, što vjerojatno najavljuje sveukupni porast stečaja od druge polovice 2020. godine nadalje. S obzirom na veličinu šoka i kako mjere podrške postupno istječu, Coface prognozira porast poslovnih bankrota od 43% u razdoblju od kraja 2019. do kraja 2021. u Sjedinjenim Državama. Zdravlje zbirnih bilanci poduzeća naglašava da su zrakoplovni, maloprodajni, automobilski i energetski sektor najosjetljiviji. Naša procjena pokazuje da je broj "zombi" poduzeća, koje i dalje posluju unatoč nesigurnoj solventnosti i profitabilnosti, porastao u posljednjem desetljeću i činio je više od 6% poduzeća u 2019. Te tvrtke bi također mogle biti gurnute u stečaj u nadolazećim mjesecima. Još važnije, što je više poduzeća prisiljenih da smanjuju dug kako bi se nosile s gubicima prihoda, opasnost od bankrota dodaje se i prijetnji mnoštva poduzeća u nevolji.
 

 

1 - U Sjedinjenim Američkim Državama Odbor za sastanke poslovnih ciklusa Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja identificira recesiju drugačije od tradicionalne metode dva uzastopna kvartala stezanja. Odbor je 8. lipnja 2020. utvrdio vrhunac aktivnosti u veljači 2020., označivši početak prve recesije u Sjedinjenim Državama od lipnja 2009. 2 - Pogledajte „Korporativne insolventnosti u Europi: privremeni okvirni amandmani razbijaju konzervu“ , napisao Bruno de Moura Fernandes, Coface Focus (lipanj 2020.).
http://www.coface.hr/Novosti-i-Publikacije/Publikacije/Insolventnost-poduzeca-u-Europi-Privremene-promjene-ohrabrujuce

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Sjedinjene Države: dvije brzine bankrotiranja poduzeća (1,48 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English