Novosti i Publikacije
28.05.2019.
Ekonomska izdanja

Stečajevi tvrtki u Francuskoj: mikropoduzeća na dnu vala

Stečajevi tvrtki u Francuskoj: mikropoduzeća na dnu vala

Pokret žutih prsluka snažno je utjecao na stečajeve tvrtki početkom godine, no slabljenje prosvjeda i ustrajan gospodarski rast imali su pozitivan učinak na stanje francuskih poduzeća u ožujku i travnju.

Prema Cofaceovom izvještaju, broj stečajeva je od siječnja do travnja 2019. porastao za 0,8% (na 18.227).

 

 

 

Međutim, tu se mogu razlikovati dva razdoblja: početak godine obilježen pokretom žutih prsluka (gilets jaunes), kad je zabilježen porast stečajeva za 9,3% u siječnju, te znatno bolji ožujak i travanj, kad je broj stečajeva pao za oko 4% u usporedbi s 2018 godinom.

 

Osniva se sve više novih poduzeća

Broj društava osnovanih u Francuskoj, uključujući i mikropoduzetnike, u prva četiri mjeseca ove godine odražava određenu gospodarsku dinamiku. Naime, osnovano je čak 265.827 poduzeća, što predstavlja porast za 19,5% u usporedbi s prethodnom godinom. Čak i ako zanemarimo samozapošljavanje, porast još uvijek iznosi značajnih 10% zahvaljujući brojci od 137.571 novoosnovanih poduzeća.

Coface očekuje da će ove povoljne brojke imati bitan utjecaj na broj budućih stečajeva, jer svaka druga tvrtke prestaje poslovati pet godina od osnivanja, a prosječna starost tvrtki koje dolaze u stečaj je 81 mjesec.

 

Mikropoduzeća će prva osjetiti usporavanje ekonomske aktivnosti

Osobito pogođena usporavanjem ekonomije početkom godine, mikropoduzeća - koja čine 83% društava u stečaju - su jedina kategorija u kojoj je zabilježan porast broja stečajeva. Sektor osobnih usluga također je doživio udarac zbog pada povjerenja francuskih kućanstava (5 bodova ispod povijesnog prosjeka) u skladu s njihovim očekivanjima u smislu nezaposlenosti i kupovne moći.

Općenito, dobro ide samo građevinskom i poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Svi drugi ključni sektori bilježe daljnji porast broja stečajeva koji će, prema Cofaceovom modelu predviđanja, porasti za 1,7% na razini cijele 2019. godine.

 
Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo izdanje : Stečajevi tvrtki u Francuskoj: mikropoduzeća na dnu vala (908,31 kB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English