Novosti i Publikacije
12.05.2023.
Ekonomska izdanja

Ujedinjeno Kraljevstvo: Broj stečajeva poduzeća kreće se od nule do stotinu nakon ukinutih državnih mjera potpore

Ujedinjeno Kraljevstvo: Broj stečajeva poduzeća kreće se od nule do stotinu nakon ukinutih državnih mjera potpore

U 2022. godini oko 23 400 tvrtki bankrotiralo je u Ujedinjenom Kraljevstvu, zbog čega je broj insolventnih poduzeća dosegao najvišu razinu od globalne financijske krize 2009. godine (GFC). Ovaj nagli porast nelikvidnosti uslijedio je nakon dvije godine zamjetno niske razine nelikvidnosti, zahvaljujući aktivnim mjerama državne potpore nakon pandemije COVID-19 ("pandemija"). Mjere državne potpore i privremene izmjene stečajnih postupaka potpuno su preokrenule dosadašnju dinamiku gospodarske aktivnosti i stečajeva, a kasniji dramatičan porast stečajeva u 2022. dospio je na naslovnice domaćih i svjetskih vijesti.
 
Međutim, trenutna situacija korporativne nesolventnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu složenija je od ovih naslova. Istina je da su korporativni stečajevi porasli sa svojih najnižih razina za vrijeme pandemije na najvišu razinu u desetljeću – 26% više nego 2019. Međutim, taj je porast bio centraliziran oko manjih tvrtki i uglavnom je bio potaknut specifičnom vrstom stečajnog postupka: dobrovoljnim vjerovnikom likvidacije.
 
U apsolutnim brojevima, korporativni stečajevi bili su visoki u 2022., no uspoređujući to s brojem aktivnih poduzeća u Ujedinjenom Kraljevstvu, relativni broj poduzeća koja su postala nesolventna u 2022. još uvijek je nizak u usporedbi s proteklim desetljećima. Štoviše, poduzeća koja su postala nesolventna 2022. i dalje su pretežno mikro poduzeća, dok je nelikvidnost u većim poduzećima još uvijek ispod razine iz 2019.
 
Ipak, naznake iz prvog tromjesečja 2023. zasad pokazuju da bi to mogla biti prva puna godina u kojoj će se insolventnosti ponašati konvencionalnije. Rani znakovi stvarnih stečajeva i zahtjeva za likvidaciju (WUP) podnesenih u prvom tromjesečju 2023. upućuju na barem prvu polovicu godine u kojoj će stečajevi nastaviti rasti. Međutim, za razliku od 2022., to neće biti toliko koncentrirano oko mikro i malih poduzeća, što znači da će ti stečajevi imati veći učinak na izgubljena radna mjesta, kao i na pogođene obveze.
 
Općenito, ova će godina biti teška za tvrtke koje moraju djelovati u svijetu s još uvijek visokim troškovima nižom potražnjom, visokim kamatnim stopama i pooštravanjem kreditnih standarda njihovih banaka, osobito nakon viđenog previranja u bankarskom sektoru u ožujku 2023., kod kolapsa Silicon Valley banke.
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Preuzmite ovo izdanje : Ujedinjeno Kraljevstvo: Broj stečajeva poduzeća kreće se od nule do... (1,51 MB)

Kontakt


Saša MAROTTI

Head of Sales and Marketing
Avenija Dubrovnik 46
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: +385 1 4697 510
mail: sasa.marotti@coface.com

Vrh
  • Croatian
  • English