Novosti i Publikacije
27.10.2021.
Analize državnih rizika i gospodarstva

Barometar 3. kvartal 2021.: Lanac opskrbe i inflacija usporavaju globalni oporavak

Barometar 3. kvartal 2021.: Lanac opskrbe i inflacija usporavaju globalni oporavak

Više od 18 mjeseci od početka globalne recesije izazvane pandemijom COVID-19, gospodarski oporavak se nastavlja. Ovaj trend uvelike duguje napretku provođenja cjepljenja tijekom ljeta, osobito u razvijenim gospodarstvima, što potiče oporavak potrošnje usluga visokog kontakta. Situacija je i dalje heterogena u gospodarstvima u razvoju: ovaj oporavak koristi izvozno orijentiranim zemljama, dok gospodarstva ovisna o uslugama i dalje zaostaju.
 
Unatoč pozitivnim izgledima, gomilaju se znakovi da globalni oporavak slabi. Izbijanje pandemije u kritičnim dijelovima opskrbnog lanca rezultiralo je prekidima u opskrbi, što je dovelo do pritiska na cijene. Ovi poremećaji počinju utjecati na proizvodnju i prodaju proizvođača diljem svijeta. Velika zabrinutost u vezi s opskrbom, nedostatkom radne snage i inflacijom, uz dugotrajnu prijetnju COVID-19, dodaje se na popis rizika i neizvjesnosti.
 
Naznaka nastavka oporavka prikazana je u poboljšanim Coface procjenama rizika za 26 zemljama, uključujući Njemačku, Francusku, Italiju, Španjolsku, Švicarsku i Belgiju. Snažan izvoz industrijskih proizvoda na napredna tržišta potiče nadogradnju izvozno orijentiranih gospodarstava u srednjoj i istočnoj Europi (Poljska, Mađarska, Češka), u Aziji (Južna Koreja, Singapur, Hong Kong) i u Turkskoj. Nakon što je prošle godine snižena procjena rizika za 78 zemalja i uključuju 16 procjena rizika koje su već provedene u prvoj polovici 2020. Promjene su vidljive i na procjenama rizika za sektora.

 

Napredak procijepljivanja podupire oporavak

Globalni gospodarski trendovi istaknuti u našem najnovijem barometru uvelike su potvrđeni u trećem tromjesečju. Napredak u cijepljenju u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi pomogao je da se izbjegnu novi valovi strogih ograničenja kretanja i potiče optimizam da će se izbjeći ponavljanje prošlogodišnjih zatvaranja. Međutim, opasnost od COVID-a nije nestala: niže stope cijepljenja na tržištima u razvoju - osobito u zemljama s niskim dohotkom - i dalje predstavljaju rizik od pojave varijanti otpornih na trenutno dostupna cjepiva.
 
Globalni proizvodni sektor brzo se oporavio od sredine 2020., potaknut povećanom potrošnjom roba široke potrošnje. Zbog pojačane potražnje kućanstava, snažni trgovinski tokovi i dalje su ključna potpora gospodarskom rastu, posebice na Azijsko-pacifičkom području. Potražnja za elektronikom i robama pogoduje nekim tržišta regije, kao što su Južna Koreja i Tajvan. Gospodarstvo nekoliko ključnih izvoznika roba (Rusija, Ukrajina, Južna Afrika, Čile, Alžir, itd.) također su pod utjecajem viših cijena. U srednjoj i istočnoj Europi konkurentni izvoz regije i široka integracija u europske opskrbne lance također podržavaju rast izvoza.
 
Što se tiče sektorskih trendova, ublažavanje i ukidanje ograničenja u zemljama u kojima su stope cijepljenja najveće pridonosi pomaku potrošnje kućanstava prema uslugama visokog kontakta kao što su maloprodaja, ugostiteljstvo i rekreacija. Oporavak turističkog sektora i dalje je izazovniji.

 

Problemi u lancu opskrbe i inflacija prepreke su gospodarkog oporavka

Ipak, gomilaju se neugodni vjetrovi, osobito na strani ponude u gospodarstvu. Visoka razina štednje u zemljama s visokim dohotkom potaknula je brzi oporavak potrošačke potrošnje. Istodobno, poremećaji pandemije stvorili su prekide u lancu opskrbe koji ometaju poslovnu aktivnost. Konkurencija za robu i ulaznu robu je jaka, ometa industrijsku proizvodnju na globalnoj razini i, u nekim slučajevima, ima utjecaj na prodaju. To se posebno odnosi na nedostatak poluvodiča, koji utječe na široku lepezu industrija, od automobilske industrije do sektora informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kako u naprednim gospodarstvima tako iu gospodarstvima u nastajanju.
 
Cijene proizvoda, troškovi vezani uz sirovine i troškovi transporta naglo rastu od ljeta 2020. godine. Cijene mnogih proizvoda oborile su dosadašnje rekorde. To se posebno odnosi na cijene energije (koje je usko povezano s porastom cijena prirodnog plina iz Europe i Azije), metala, drva i hrane. Porast cijena široke palete roba i sirovina odrazio se i na cijene robe široke potrošnje. Harmonizirani indeks potrošačkih cijena u eurozoni u rujnu je dosegao vrijednost od 3,4 posto, što je najveća vrijednost u posljednjih 13 godina. Taj se rast poklapa s rastom stope inflacije zabilježenom u gotovo svim dijelovima svijeta, posebice u Sjedinjenim Državama, gdje je stopa inflacije u četiri mjeseca koja prethode rujnu također blizu najvišoj vrijednosti u posljednja tri mjeseca. nekim slučajevima utječe i na prodaju proizvoda. To se posebno odnosi na nedostatak poluvodiča, koji se očituje u širokom spektru proizvodnih aktivnosti od automobilskog sektora do sektora informacijske i komunikacijske tehnologije, kako u razvijenim zemljama tako iu zemljama u razvoju.
 
Problem inflacije mogao bi se dodatno zakomplicirati izvješćima o nedostatku radne snage, o čemu svjedoče sve veće novčane naknade koje tvrtke nude za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta. Rastuća cijena rada mogla bi uzrokovati rast inflacije tijekom vremena. Suočene s tim rizikom, neke središnje banke, uključujući Sustav federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država i Englesku banku, već su naznačile da se bliži trenutak kada će odustati od monetarne politike koja podrazumijeva ulaganje ogromnih sredstava u ublažavanje posljedica krize. Što se Europe tiče, iako Europska središnja banka pomno i zabrinuto prati razvoj stope inflacije, mjere štednje se ne mogu očekivati u bliskoj budućnosti. U zemljama u razvoju nekoliko je središnjih banaka posljednjih mjeseci bilo prisiljeno povisiti minimalne kamatne stope, a sve zbog zabrinutosti zbog porasta inflacije.
 
Fiskalna politika razvijenih zemalja i dalje će pogodovati gospodarskom oporavku. Što se zapadne Europe tiče, iako će vlade zemalja u regiji nastaviti podržavati gospodarski oporavak do kraja godine, Europski fond za gospodarski oporavak (vrijedan 750 milijardi eura) polako će se prazniti. Sljedeći koraci u fiskalnoj politici Sjedinjenih Država još su neizvjesni, s obzirom na to da se o ključnim segmentima ekonomske politike predsjednika Joea Bidena još uvijek raspravlja u Kongresu.

 

Kinesko gospodarstvo prolazi kroz turbulentno razdoblje

Ono što je također od velike važnosti za svjetsko gospodarstvo jest činjenica da rast kineskog gospodarstva na prijelazu u drugu polovicu 2021. pokazuje znakove usporavanja. Tijekom trećeg tromjesečja BDP je bio 4,9% veći nego lani, što je najniža stopa rasta od trećeg tromjesečja 2020. Gledano po tromjesečjima, rast gospodarske aktivnosti bio je neznatan (+0,2%). Naša je prognoza da će kinesko gospodarstvo ove godine rasti za 7,5%, na temelju očekivanja da će stopa rasta BDP-a ostati niska tijekom posljednjeg tromjesečja.
 
Nekoliko je čimbenika koji su pridonijeli usporavanju gospodarske aktivnosti u Kini: stroža kreditna politika, smanjenje domaće potrošnje, kao i ekonomična raspodjela energije po industrijskim sektorima. Drugi faktor vezan je uz kinesku politiku "Dva cilja u smanjenju emisije ugljičnog dioksida" koja rezultira uvođenjem ograničenja u proizvodnji čelika s obzirom da je sektor odgovoran za 15% ukupne emisije ugljičnog dioksida u zemlji. Zbog spomenute politike mjesečna proizvodnja čelika pala je sa gotovo 100 milijuna tona u svibnju na 83,2 milijuna u kolovozu, dok se u 2021. godini može očekivati dodatni pad proizvodnje čelika.
 
Uzimajući u obzir ulogu Kine u međunarodnoj trgovini, kao i u regionalnom opskrbnom lancu, moguće usporavanje gospodarskih aktivnosti moglo bi značajno ugroziti gospodarske aktivnosti u Aziji, ali i zemljama u razvoju iz Latinske Amerike, Bliskog istoka i Afrike.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovu objavu za javnost : Barometar 3. kvartal 2021.: Lanac opskrbe i inflacija usporavaju globa... (161,79 kB)
Vrh
  • Croatian
  • English